Begin oktober, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, opende het Limburgse parket – na een klacht van de UHasselt – een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door Open Vld-senator en UHasselt-professor Lode Vereeck. Een beschadigingsoperatie, klonk het toen bij de liberaal die opkwam in Diepenbeek. Vandaag raakte bekend dat het Limburgse parket het onderzoek naar de Open Vld-politicus seponeert. “Er is wel veel kwaad geschied”, reageert zijn advocaat tegenover BELGA.

Het Limburgse parket opende vorig jaar een onderzoek naar Vereeck. De reden? Nadat een aantal (doctoraats)studentes een klacht hadden ingediend bij de universiteit, stapte de instelling naar het openbaar ministerie. Dat dit aan de pers werd gelekt kon Vereeck, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, niet smaken. “Het kan […] alleen maar vanuit de universiteit komen”, reageerde hij toen. “We weten dat daar mensen met een partijkaart rondlopen, die iemand die goed bezig is een voetje willen lichten. We moeten niet naïef zijn, dit is pure politieke beschadiging”, klonk het.

Advocaat Vereeck: “Er was veel negativiteit in de berichtgeving rond de persoon van Lode Vereeck”

Volgens Luk Delbrouck, de advocaat van Vereeck, komt er nu met de seponering een einde aan een zware periode. “Hij hoopt deze periode nu definitief te kunnen afsluiten. Voor het overige wenst Lode Vereeck zich nu uitsluitend te richten op zijn herstel en de hervatting van zijn professionele activiteiten”, laat hij aan BELGA weten. Volgens Delbrouck is er “veel kwaad geschied”. “Er was veel negativiteit in de berichtgeving rond de persoon van Lode Vereeck. Een en ander heeft ook impact gehad op professioneel vlak”, klinkt het.

Delbrouck stipt verder aan dat het naïef zou zijn om “te veronderstellen dat het tijdstip waarop een en ander gecommuniceerd werd toevallig gekozen zou zijn”. “Het is zeer duidelijk dat het een en ander wel degelijk bedoeld was om Lode Vereeck te schaden in het kader van de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen”, laat de advocaat tegenover persagentschap BELGA optekenen.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Lode Vereeck schepen in Diepenbeek zodra naam is gezuiverd

Binnen de UHasselt zal, dixit rector Luc De Schepper, een “interne, onafhankelijke tuchtcommissie […] zich nu verder over deze zaak buigen”.

Beste Vlaams parlementslid

Vereeck, begonnen als adjunct-kabinetschef voor KMO-beleid bij Jaak Gabriëls, later LDD-fractieleider en nu gecoöpteerd senator voor Open Vld, staat bekend omwille van zijn dossierkennis. Zo werd hij 2014 door de kranten De Morgen, De Standaard en Het Belang van Limburg uitgeroepen tot beste Vlaams parlementslid. Daarnaast doceert de – donkerblauwe – liberaal aan de UHasselt en was hij lijsttrekker voor Open Vld in Diepenbeek.