Één Israëlische soldaat werd gisteren gedood bij een mesaanval door een Palestijn. Een andere soldaat en een Joodse kolonist geraakten gewond. Donderdag liep de spanning tussen Israël en Hamas al op nadat er twee raketten vanuit Gaza naar Tel Aviv werden afgevuurd.

Op de Westelijke Jordaanoever is een Israëlische soldaat gedood door een Palestijn. Een andere soldaat en een Joodse kolonist geraakten gewond. De Palestijn stak de eerste Israëli neer nabij de nederzetting Ariel. Daarna stal hij het geweer van de militair en opende hij het vuur op drie voertuigen. Daarop kaapte hij een auto, schoot hij een tweede soldaat neer en vluchtte hij weg naar een nabijgelegen Palestijns dorp.

Hamas

Het Israëlische leger zei aanvankelijk op zondag dat het nog niet wist of de aanvaller aangesloten was bij een organisatie. Ook is het niet geheel zeker of de aanvaller alleen handelde of hulp kreeg. De Verenigde Staten veroordeelden de aanval. “Wij veroordelen de brutale aanval van vandaag door een Palestijnse terrorist”, schreef de Amerikaanse Midden-Oostengezant Jason Greenblatt op Twitter.

De islamistische groepering Hamas, die de plak zwaait in de Gazastrook, omschreef de aanval als “een natuurlijke reactie op misdaden begaan door de Israëlische bezetting”. Activisten van Hamas deelden in Gaza snoep uit aan voorbijgangers om de aanval te vieren.

Nederzettingen

Israël veroverde en bezette de Westelijke Jordaanoever op Jordanië in de Zesdaagse Oorlog van 1967. Sindsdien bouwden Israëlische kolonisten talrijke nederzettingen in het gebied. Die nederzettingen worden door de internationale gemeenschap als illegaal beschouwd. De Palestijnen willen van het gebied en de Gazastrook juist een onafhankelijke staat maken.

Donderdag liep de spanning tussen Israël en Hamas al op nadat er twee raketten vanuit Gaza naar Tel Aviv werden afgevuurd.