In Duitsland krijgt de christendemocratische CDU-voorzitster Annegret Kramp Karrenbauer bakken kritiek na een stand-up routine tijdens carnaval. In de act spotte de opvolgster van bondskanselier Angela Merkel (CDU) met genderneutrale toiletten en het progressieve imago van de Duitse hoofdstad Berlijn.

Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), die de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) opvolgde als voorzitter van de Duitse christendemocraten, krijgt kritiek na een grap die ze maakte in een stand-up routine tijdens carnaval. Kramp-Karrenbauer verscheen verkleed als poetsvrouw – haar gebruikelijke carnavalskostuum – tijdens een carnavalsviering in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg.

Genderneutrale toiletten

Tijdens de routine grapte Kram-Karrenbauer met de progressieve reputatie van de Duitse hoofdstad Berlijn. Ze verwees naar een “latte macchiato partij’ die “toiletten voor het derde ‘gender'” installeerde in hipstercafés. “Het is voor de mannen die niet kunnen beslissen of ze willen zitten of staan wanneer ze plassen”, zei de christendemocrate.

De uitspraak leidde tot een storm van kritiek in Duitsland. “De onhandige grappen tegen minderheden zijn het laatste ding dat onze maatschappij nodig heeft”, zei de Duitse minister van justitie Katarina Barley (SPD), die in een coalitieregering met de CDU zetelt. “Carnaval moet gericht zijn op de machtigen, op politici, op bedrijven, op banken, maar niet op degenen die al moeten vechten.” De katholieke Kramp-Karrenbauer werd vorig jaar al bekritiseerd door LGBT-activisten omdat ze zich had uitgesproken tegen het homohuwelijk.

Kramp-Karrenbauer krijgt in dit geval wel steun van de AfD. “In hemelsnaam! […] Ze durfde echt een beetje te krabben aan de extreem dunne lak van het hersenverbrandende gendergagaïsme. Dat kan natuurlijk niet door de beugel in het linksgroene gekkenhuis Duitsland”, schrijft AfD’er Jörg Meuthen op Facebook.