Er zijn opnieuw kinderen van IS-strijders onderweg naar ons land. Dat bevestigde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) na een parlementaire vraag van Nadia Sminate (N-VA) en meldt Belga. Het is de tweede keer dat zogenaamde IS-kinderen terug worden gehaald naar België, nadat een Brusselse rechtbank ons land daar opdracht toe gaf. 

Enkele maanden geleden ging de bal aan het rollen toen journalist Rudi Vranckx een reportage maakte over de Belgische IS-weduwen in Syrische kampen. Vranckx stuitte daarbij op de Belgische moslimbekeerlinge Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal. Zij vertrokken in 2013 naar het front in Syrië, keerden even terug om in België te bevallen, en vertrokken vervolgens terug naar Syrië. Ze lachten daarbij de Belgische staat openlijk uit, maar smeken hen dus nu om terug te mogen keren.

Na de reportage van Vranckx kwam de zaak in een stroomversnelling. Via een nieuwe juridische procedure slaagden de vrouwen erin een Brusselse rechter te overtuigen. Die besliste dat de Belgische staat verschillende IS-kinderen en hun moeders moet terughalen naar België. De Belgische regering ging in beroep, kreeg gelijk, maar blijft toch verdergaan met het terughalen van IS-kinderen, zo blijkt.

Voorbereidingen

Vandaag stelde Nadia Sminate (N-VA) daaromtrent een parlementaire vraag aan bevoegd Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Die antwoordde dat er inderdaad nog repatriëringen plaatsvinden. Meer zelfs, er werd melding gemaakt van één of meerdere kinderen uit IS-gebied die op dit moment onderweg zouden zijn naar ons land. “Hiervoor worden de nodige voorbereidingen getroffen, maar er is nog geen concrete datum van terugkeer”, aldus Vandeurzen.

Voor IS-kinderen die worden teruggehaald naar België moet steeds een hulpverleningstraject opgestart worden. Daarbij wordt een zogenaamd ronde-tafel-gesprek georganiseerd, waarbij onderwijs, psychiatrie en alle andere betrokken samenzitten om de terugkeer te organiseren.

Maar voor de IS-kinderen die begin januari al werden gerepatrieerd naar ons werd tot op heden nog niets georganiseerd of geen hulpverleningstraject opgestart, zo blijkt ook. Sminate reageerde verontwaardigd op dat nieuws. “Ik had toch wel verwacht dat die in voorbereiding van de terugkeer zou worden georganiseerd en niet achteraf een doekje voor het bloeden zou zijn”, klonk het scherp.