Het merendeel van de politieke journalisten in België identificeert zichzelf als links tot centrumlinks. Dat blijkt opnieuw na een studie, dit maal een enquête van de onderzoeksgroep Media, Middenveld en Politiek aan de UAntwerpen. 148 Vlaamse journalisten die over politiek rapporteren, werden ondervraagd, zo brengt BELGA. Gemiddeld geeft de politieke journalist in België zichzelf 4,32 op een links-rechts-schaal tot 10, wetende dat 1 uiterst links is en 10 uiterst rechts. Dat resultaat is iets minder links dan een ondervraging in 2006 bij een gelijkaardige groep journalisten, toen het gemiddelde op 4,07 uitkwam. Het is echter wel linkser dan een ondervraging uit 2013 bij alle soorten Belgische journalisten. Toen gaf de gemiddelde ondervraagde journalist zichzelf 4,48 op dezelfde schaal.

Een nieuwe studie wijst er nog maar eens op dat het merendeel van onze journalisten links denkt. De gemiddelde politieke journalist geeft zichzelf 4,32 op een links-rechts-schaal op 10 punten of wel 13,6% links van het ‘centrum’ (zijnde 5). Dat is iets minder links dan in 2006 toen de gemiddelde politieke journalist in een ondervraging zichzelf 4,07 gaf, ofwel 18,6% links van het centrum.

Journalisten zien zichzelf als links, maar hun publiek als rechts

De studie, uitgevoerd onder leiding van promotoren prof. Stefaan Walgrave en prof. Peter Van Aelst, nam 148 ondervraagde journalisten op. Opvallend: Hoewel de gemiddelde journalist zichzelf in significante mate links van het centrum ziet, ziet hij zijn lezer als behoorlijk rechts van het centrum, zijnde als 5,56.

Hoe dat laatste te verklaren is, is niet geheel duidelijk, maar de onderzoekers bouwden wel enkele hypothesen. Zo zijn er de politieke krachtverhoudingen in Vlaanderen, waarbij ongeveer 70% van de stemmen naar een (centrum)rechtse partij gaat. Mogelijk verwachten journalisten dezelfde verhoudingen bij hun lezers. Een tweede mogelijke verklaring is dat – omdat rechtse mediagebruikers sneller (negatief) durven reageren op artikels – journalisten al snel kunnen denken dat zij representatief zijn voor de publieke opinie.

Cordon ‘médiatique’ springlevend

Opvallend: de zelfbevraging wijst er ook op dat journalisten bewust discrimineren tegen de uitersten van het politieke spectrum. Zowel het rechtsnationalistische Vlaams Belang als de communisten van de PVDA zouden opzettelijk minder media-aandacht krijgen. Centrumrechtse partijen als Open Vld en N-VA zouden dan weer net bevoordeeld worden.

Afbeelding: Detail uit 2013-studie van onder meer de UGent, ULB, KUL, VUB, UA en steunpunt Media.
Afbeelding: Detail uit 2013-studie van onder meer de UGent, ULB, KUL, VUB, UA en steunpunt Media. Een uitgesproken overgewicht op links is te merken.

Het dient overigens gezegd te worden dat het cijfer 4,32 een gemiddelde betreft. Een helft zit dus onder dit getal, en de andere helft erboven. Een grote meerderheid – iedereen die minder aangaf dan 5 – denkt dus (centrum)links tot uiterst links.

Een studie uit 2013 met 1.445 ondervraagde Belgische journalisten gaf als gemiddelde ‘maar’ 4,475 mee: Niet zoveel weg van het 5-centrum. Dit gemiddelde nam echter niet weg dat maar liefst 72% van alle ondervraagden zich (centrum)links tot uiterst links identificeerde, met slechts een kleine minderheid die (centrum)rechts te positioneren was. Met een cijfer van 4,32 kan dus nog een extremere scheeftrekking verwacht worden.