De Antwerpse Bilal Al Marchohi (23) wordt ter dood veroordeeld door ophanging omdat hij lid is/was van terreurgroep Islamitische Staat, zo wordt bevestigd bij Buitenlandse Zaken in Brussel en meldt Reuters. De twintiger is één van de vele ‘Syriëstrijders’ die in Irak berecht zullen worden voor hun gruweldaden. Tijdens zijn proces pleitte hij ervoor om in België berecht te kunnen worden, maar de rechter ging hier niet op in. Vorig jaar werd ook reeds Tarik Jadaoun (30) uit Verviers tot de doodstraf veroordeeld.

De bevoegde Iraakse rechter beriep zich op foto- en videobewijs van Marchohi’s betrokkenheid bij de terroristische organisatie IS. Zo werden bijvoorbeeld foto’s gevonden op zijn smartphone waarop de jihadist poseert met wapens en handgebaren maakt die verband houden met IS. Bilal Al Marchohi ontkent echter met klem dat hij iets met de organisatie te maken had. “Ik zou moeten berecht worden in België, ik ben een Belgische burger”, zei hij ook nog op zijn proces.

Anderhalf jaar geleden werd de ‘jihadist van eigen bodem’ gevangengenomen door Syrische Koerden, bij de herovering van bolwerk Raqqa. De Amerikaanse troepen kregen hem daarna in handen, maar voor onbekende redenen werd hij overgedragen aan buurland Irak waar hij nu ook opgehangen zal worden.

Tweede ter dood veroordeelde Belgische jihadist

Marchohi is de tweede Belg die terechtgesteld zal worden in Irak voor zijn rol bij IS. In mei 2018 werd Tarik Jadaoun (30) uit Verviers ter dood veroordeeld. Jadaoun stond ook bekend als Abu Hamza al-Belgiki en was één van de meest gezochte Europese Syriëstrijders. Hij nam deel aan verschillende gevechten in Syrië, trainde kinderen tussen 8 en 13 jaar oud en had tevens een belangrijke rol in het propagandawerk van terreurcellen in Europa. In verschillende videoboodschappen riep hij zelfs op tot zelfmoordaanslagen in Frankrijk en België.

Irak is momenteel bezig met de processen van honderden vermoedelijke leden van Islamitische staat. De meesten onder hen werden gevangengenomen nadat de bolwerken van de terreurgroep in Irak werden veroverd. Recent flakkerde het debat over het terughalen van ‘onze’ jihadisten terug op. Dit nadat de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) de Europese staten opriep om hun jihadistische burgers in Irak en Syrië terug te halen.

Lees ook:

AlDe’emeh: “IS-jihadisten verdienen zelfs geen debat”

De doodstraf voor IS-strijder ‘van eigen bodem’ Tarik Jadaoun

Jambon duidelijk over IS-jihadisten: “Keuzes hebben consequenties”