De Oostenrijkse regering van de christendemocratische ÖVP en de rechtsnationalistische FPÖ overweegt de Oostenrijkse tak van de Identitaire Beweging te verbieden. Aanleiding vormt een donatie die Brenton Tarrant – die 50 moslims doodschoot bij de aanslag in Christchurch, Nieuw-Zeeland – in 2018 gaf aan de Oostenrijkse Identitairen.

“We kunnen nu bevestigen dat er financiële steun was en dus een verband tussen de Nieuw-Zeelandse aanvaller en de Identitaire Beweging in Oostenrijk”, zei de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (ÖVP). “In onze vrije en liberale samenleving mag er geen tolerantie zijn voor gevaarlijke en inhumane ideologieën. Het maakt niet uit of het gaat om extremistisch islamisme of rechtsradicaal fanatisme.”

Strache wil opheldering

De rechtsnationalistische vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) belooft ook opheldering. “Alle Oostenrijkse connecties met de moordenaar van Christchurch moeten volledig worden opgehelderd. De rechtsstaat functioneert onder deze regering”, klinkt het. “Elke verdenking van extremisme wordt bestreden, of die nu wordt ingegeven door rechts, links of religie. Fanatisme hoort niet thuis in onze samenleving.” 

In verband met de aanslag in Nieuw-Zeeland werd maandag een huiszoeking uitgevoerd bij Martin Sellner, de leider van de Oostenrijkse tak van de Identitaire Beweging (IBÖ). Daarbij kwam aan het licht dat hij in 2018 een donatie van bijna 1.500 euro had ontvangen van Brenton Tarrant, de dader van de aanslag in Christchurch.

“Zoals in het verleden zullen ook deze keer alle beschuldigingen onjuist blijken te zijn.We zijn in ieder geval niet bang om gecontroleerd te worden. We hebben niets te verbergen en we zijn er zeker van dat ons protest binnen het kader van de grondwet en de vrijheid van meningsuiting valt”, klinkt het bij IBÖ.

Sellner: “Hij wilde me erbij betrekken”

“Ik ben geen lid van een terroristische organisatie. Ik heb niets met deze man te maken, behalve dat ik passief een donatie van hem heb ontvangen”, zegt Sellner in een video. Volgens hem probeerde Tarrant de beweging in diskrediet te brengen met de buitengewoon hoge schenking. “Hij wilde me erbij betrekken”, klinkt het. Sellner kondigde aan dat hij het bedrag aan liefdadigheid wil schenken.

In juli 2018 werden nog 17 leden van de Oostenrijkse Identitaire Beweging vrijgesproken van de beschuldiging van het oprichten van een criminele organisatie. “Van een verbod was toen nog niet eens sprake. Sindsdien is er bij de IBÖ niets veranderd”, zegt Sellner in een reactie aan het rechtsconservatieve Duitse medium Junge Freiheit. “Is de rechtsstaat veranderd?”

Mikte Tarrant op ‘guilt by association’?

Tarrant mikte met zijn daad op een verdere radicalisering in de ‘culture war’. De dader hoopt daarbij dat politici en media andere bewegingen op rechts al dan niet terecht met hem zullen associëren. Wat, zo hoopt Tarrant, uiteindelijk zou leiden tot een tegenreactie van rechts.

Hoe men blind het script van de dader van Christchurch volgt