De Nederlandse politie heeft een nieuwe verdachte opgepakt in het kader van het onderzoek naar de vermoedelijke terreurdaad in een tram in Utrecht. In een briefje schreef de hoofdverdachte Gökmen Tanis dat hij in naam van Allah handelde. Zijn vader en broer zouden banden hebben met salafistische organisaties.

In het kader van het onderzoek naar de schietpartij in een tram in Utrecht is een nieuwe verdachte opgepakt. De 40-jarige man werd dinsdag aangehouden door de Nederlandse Dienst Speciale Interventies (DSI). Bijgevolg zitten er nu twee personen vast voor de aanslag: hoofdverdachte Gökmen Tanis en de 40-jarige man.

Twee andere verdachten vrijgelaten

Naast Tanis werden eerder nog twee andere verdachten aangehouden, twee broers van 23 en 27. De burgemeester van Utrecht zei vanmiddag dat de twee weer waren vrijgelaten, maar het gerecht sprak dat tegen. Intussen zijn de twee wel vrijgelaten. Zij worden niet langer als verdachten beschouwd.

Gisteren werd bericht dat de Nederlandse justitie nog altijd “ernstig rekening” hield met een terroristisch motief bij de schietpartij in Utrecht. Zo zou – in tegenstelling tot wat eerder werd bericht – geen relatie blijken tussen de slachtoffers en Gökmen Tanis, de vermoedelijke dader. Daarnaast werd een briefje in zijn auto gevonden dat die piste zou staven.

Tanis zou in naam van Allah gehandeld hebben

In het briefje zou Tanis schrijven dat hij in naam van Allah heeft gehandeld. Daarnaast zou hij in het briefje zijn “moslimbroeders” groeten. De vader en broer van de verdachte zouden bovendien banden hebben met salafistische organisaties.

Bij het ‘schietincident’ in Utrecht vielen drie doden: een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 uit Utrecht. Drie mensen geraakten zwaargewond en in de paniek ontstond geraakten vier mensen lichtgewond. Later op dag werd Gökmen Tanis, de vermoedelijke dader, gearresteerd door de politie.