Het nieuwste voorstel tot Brexit-deal dat Brits premier Theresa May (Con.) met hand en tand heeft verdedigd de afgelopen dagen in pers en tegenover parlementsleden, is – ook nu – weggestemd in het Brits parlement. Een eerder voorstel werd in januari weggestemd. Dat brachten Britse media zoals The Guardian dinsdagavond. Er resten May nog weinig opties naast de EU om uitstel te vragen, maar Europese leiders zoals onze Buitenlandminister Didier Reynders staan daar niet voor te springen. Eind deze maand had de Brexit moeten voltooid zijn.

242 stemmen, dat zijn de enige ‘aye’s’ die May kon vinden, terwijl 391 Britse parlementsleden tegen de nieuwste Brexit-deal stemden. Dat is iets beter dan in januari toen slechts 202 House of Commons-leden voor het akkoord stemden tegenover 432 parlementariërs tegen. De tegenstanders blijven echter ruim in de meerderheid. Vanavond staat al een nieuwe stemming gepland: Of het VK dan wil gaan voor een Brexit zonder deal, een zogenaamde harde Brexit. Het valt echter ten zeerste te betwijfelen of dit voorstel wel een meerderheid zou halen.

Komt er een harde Brexit? Wellicht niet vanavond

Bloed, zweet, tranen, weken aan tijd en een kapotte stem. Dat had premier May achter de rug na gisterenavond, maar een deal had ze niet. Een grote meerderheid stemde opnieuw tegen haar Brexit-deal, iets wat May “ten diepste” betreurt. Het was ongeveer dezelfde deal die in januari werd afgeschoten, met uitzondering van een aantal wijzigingen.

Premier May heeft het scenario nooit uitgesloten, maar raadt nu een ‘no–deal’-scenario wel formeel af. Zo’n harde Brexit zou immers “te chaotisch en schadelijk” zijn: Niet alleen zou de vrije handel tussen de EU en het VK dan vervallen, maar komt er dan ook een harde grens tussen Brits Ierland en zelfstandig Ierland.

Via Radio 1 liet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) echter reeds weten dat er van een uitstel zonder voorwaarden geen sprake kan zijn. En als het VK een verzoek indient bij de EU tot uitstel, moeten alle andere 27 EU-lidstaten hun fiat daarvoor geven.

Maar wat is dan het probleem? De ‘backstop’

Het meest controversiële onderdeel van het akkoord is de ‘backstop’ (een soort van ‘noodbeschutting’) die voorziet in een douane-unie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU om grenscontroles tussen Noord-Ierland en Ierland te vermijden. Deze voorziening treedt in gang als er geen onderscheiden handelsakkoord wordt gemaakt op een later tijdstip. Critici zeggen dat dit het hele nut van de Brexit zou ondermijnen omdat er geen tijdslimiet is aan in het ‘noodnet’ blijven hangen.

Het gevolg van deze ‘backstop’ is dat het VK in dat geval alle EU-regelgeving inzake sociale wetgeving, productnormen, belastingen, enzoverder moet blijven naleven. Bovendien blijven de Britten vallen onder de rechtspraak van het Europees Hof. Dit alles zonder te kunnen participeren in de totstandkoming van EU-wetgeving.