De wapenwet van Nieuw-Zeeland zal aangescherpt worden. Dat kondigde eerste minister Jacinda Ardern (Labour) aan deze zaterdag, in de nasleep van de anti-islamitische aanslag op Christchurch van deze vrijdag. Dit meldt Reuters. Wapenbezit in Nieuw-Zeeland is erg courant en ook het bezit van zware vuurwapens is er toegelaten.

Nieuw-Zeeland had steeds de reputatie een rustig, veilig land te zijn. Het is er erg gemakkelijk om aan vuurwapens te geraken en privaat wapenbezit is er erg hoog. Desondanks kent het één van de laagste moordcijfers ter wereld en is de politie er zelfs grotendeels ongewapend. Maar dat beeld van een idyllisch Nieuw-Zeeland is afgelopen vrijdag danig aan het wankelen gebracht, toen een anti-islamitische extremist 49 onschuldige burgers vermoordde in twee moskeeën tijdens het vrijdaggebed.

De gebeurtenissen doen vragen rijzen over de soepele wapenwet op de archipel. De dader achter de verschrikkelijke feiten in het Nieuw-Zeelandse Christchurch was namelijk bewapend met een arsenaal aan zware vuurwapens, waarvan twee halfautomatische geweren. Daarmee was hij in staat 49 onschuldige burgers om het leven te brengen.

Dat is reden voor premier Jacinda Ardern om de huidige wapenwet strenger te maken. De wapenwet in Nieuw-Zeeland is sinds 1992 nooit veranderd, al hebben opeenvolgende regeringen wel voor aanpassingen gepleit.“Onze wapenwetten zullen veranderen”, klinkt het nu bij Ardern. “Er zijn pogingen geweest om onze wetten te veranderen in 2005, 2012 en 2017. Nu is de tijd gekomen.”

In het voetspoor van Australië?

Nieuw-Zeeland volgt zo wellicht in het spoor van Australië, dat het bezit van zware vuurwapens verbood na de slachting in het Tasmaanse Port Arthur van 1996. In Nieuw-Zeeland zijn deze vooralsnog wel toegelaten, al moeten ze geregistreerd zijn. Andere vuurwapens moeten niet noodzakelijk aangegeven worden. De eigenaar moet enkel een licentie hebben, een bijkomend verschil met Australië. Hierdoor heeft de overheid geen overzicht over het aantal en welke vuurwapens er circuleren onder de Kiwi’s.

“Ik denk dat we duidelijk moeten zijn dat de context van de wapenwet in Nieuw-Zeeland en Australië heel anders is”, zei de Australische premier Scott Morrison daarover deze zaterdag. “Ze zijn erg verschillend als gevolg van de slachting die in Australië plaatsvond al die jaren geleden. Maar ik kan zeggen, de gebeurtenissen van de afgelopen vierentwintig uur – het was meer dan twintig jaar geleden, maar het komt allemaal terug… Ik kan mij voorstellen hoe de Nieuw-Zeelanders zich moeten voelen.”