Seksuologe Goedele Liekens kiest voor Open Vld, zo bericht De Standaard. Het ‘witte konijn’ zal vanaf de derde plaats op de Vlaams-Brabantse Kamerlijst de strijd aangaan met N-VA’ers zoals Theo Francken en Darya Safai“Goedele is een echt rolmodel, voor vrouwen én voor mannen. Haar engagement overstijgt letterlijk alle grenzen. We zijn blij dat ze dit nu ook in de politiek wil tonen“, reageren Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en lijsttrekker Maggie De Block in een persbericht

Met seksuologe Liekens strikken de liberalen opnieuw een bekend gezicht. Eerder, gisteren, hadden ze al de kandidatuur van Lynn Wesenbeek aangekondigd. Naast klinisch psychologe en seksuologe is Liekens al bijna twintig jaar goodwill-ambassadeur voor de Verenigde Naties. In die hoedanigheid ijvert ze voor een betere toegang tot seksuele en reproductieve ‘rechten’ voor vrouwen overal ter wereld.

Volgens Liekens is haar kandidatuur “de logische volgende stap”. “Ik kan niet langer aan de zijlijn blijven staan. En ik kan niet tegen onverschilligheid. Politiek werkt misschien traag, maar als VN-ambassadeur heb ik geleerd dat verandering er niet komt door met een stormram op deuren te beuken, wel door de dialoog aan te gaan en zelf de handen uit de mouwen te steken. Dat wil ik nu doen”, klinkt het in een persbericht.

De grote uitdagingen, zoals migratie en klimaat, kunnen we volgens Liekens niet alleen aan. “Een muur bouwen rond ons land zal al helemaal niet helpen”, klinkt het. “Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe je vluchtelingenstromen alleen ten gronde kan aanpakken door de mensen ter plaatse perspectieven te geven, door de economie te laten draaien en door vrouwen gelijke rechten te geven. België is misschien een klein land, maar we kunnen daarin wel een voortrekkersrol spelen”, stelt het witte konijn.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Zowel voorzitter Rutten als Vlaams-Brabants lijsttrekker De Block zijn in hun nopjes met de kandidatuur van Liekens. “Goedele is een echt rolmodel, voor vrouwen én voor mannen. Haar engagement overstijgt letterlijk alle grenzen. We zijn blij dat ze dit nu ook in de politiek wil tonen. Ze is een aanwinst voor onze liberale partij, en binnenkort hopelijk ook voor het federale parlement, waar ze ongetwijfeld haar ongezouten mening zal uiten”, klinkt het.

2016: “Ik ben heel blij dat ik niet in de politiek ben gegaan”

Dat Liekens alsnog in de politiek stapt, mag verbazen. Enkele jaren geleden, in 2016, was ze nog blij dat ze niet in de politiek was gestapt. “In de politiek maken ze je af. Ik ben daar niet voor in de wieg gelegd. Ik stond toen ook aan het hoofd van een productiebedrijf met twintig werknemers, en ik wist dat er geen weg terug zou zijn, dus dat wilde ik niet op het spel zetten”, vertelde ze aan De Morgen.