Mehdi Nemmouche is door het Brusselse hof van assisen schuldig bevonden aan viervoudige moord met terroristisch karakter. Dat meldt Belga. Ook Nacer Bendrer, die de wapens leverde, werd schuldig bevonden. Nemmouche zelf zegt onschuldig te zijn en beweerde dat hij slachtoffer is geworden van een valstrik. 

Tijdens de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014, vielen vier dodelijke slachtoffers. Eerst werden met een handwapen twee bezoekers neergeschoten en vervolgens met een Kalashnikov twee museummedewerkers. Al snel wordt vermoed dat de 33-jarige Mehdi Nemmouche, een teruggekeerde Syriëstrijder, en zijn vriend Nacer Bendrer de daders zijn.

Enkele dagen na de aanslag werd Nemmouche gevat in Frankrijk. Hij was in het bezit van de kalasjnikovs die gebruikt waren bij de aanslag, een IS-vlag en videobeelden waarin de aanslag wordt opgeëist. Toch bleef hij stellig ontkennen de dader te zijn van de aanslag, ook wanneer er op zijn proces bijna dagelijks nieuwe bewijslast naar boven kwam.

Schuldig

Gisterenavond moest het Brusselse hof van assisen beslissen over de schuld of onschuld van Mehdi Nemmouche. Zelf beweerde hij slachtoffer te zijn geworden van een valstrik, maar de jury ging niet mee in zijn verhaal. Het hof van assisen bevond Nemmouche schuldig aan viervoudige moord met terroristisch motief. Morgen wordt zijn straf bekendgemaakt. Hij riskeert levenslang.

Naast Nemmouche werd ook Nacer Bendrer schuldig bevonden. Bendrer leverde de wapens voor de terreuraanslag. “Zonder de hulp van Bendrer, namelijk het verschaffen van de wapens en de munitie, zou de aanslag niet plaatsgevonden kunnen hebben op de manier waarop die uiteindelijk plaatsvond”, zo luidde het verdict van de jury.

ADVERTENTIE