In Nederland houdt het Openbaar Ministerie (OM) nog altijd “ernstig rekening” met een terroristisch motief bij de schietpartij in Utrecht. Zo zou – in tegenstelling tot wat eerder werd bericht – geen relatie blijken tussen de slachtoffers en Gökmen Tanis, de dader. Daarnaast werd een briefje in zijn auto gevonden dat die piste zou staven.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) gaf vandaag een stand van zaken van het onderzoek naar het ‘schietincident’ van gisteren in Utrecht. Daarbij werden drie mensen doodgeschoten, een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 uit Utrecht. Drie mensen geraakten zwaargewond en in de paniek ontstond geraakten vier mensen lichtgewond. Later op dag werd Gökmen Tanis, de vermoedelijke dader, gearresteerd door de politie.

“Ernstig rekening houden met terroristisch motief”

Aanvankelijk werd ook bericht dat de dat de aanval mogelijk een daad van eerwraak was. Zo zouden buurtbewoners van de dader gewag maken van een familiedispuut. Maar het OM stelt dat er tot nog toe geen enkele relatie tussen de slachtoffers en Tanis is gebleken.

“Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief”, luidt het in een mededeling van het Openbaar Ministerie. Een in de auto van Tanis gevonden briefje en de aard van de feiten zouden daar aanleiding toe geven. Het OM benadrukt wel dat andere motieven vooralsnog niet worden uitgesloten.

De politie deed huiszoekingen op verschillende plaatsen in Utrecht en daarbuiten. Naast Tanis werden nog twee andere verdachten aangehouden, twee mannen van 23 en 27. De burgemeester van Utrecht zei vanmiddag dat de twee weer waren vrijgelaten, maar het gerecht sprak dat tegen.