Het Cornelius Haga Lyceum, een islamitische middelbare school in Amsterdam, is onder vuur komen te liggen omdat het banden zou hebben met terreurorganisaties. Daarnaast zouden er ook anti-westerse ideeën worden overgebracht op de leerlingen. De bestuurders van de islamschool ontkennen de aantijgingen met klem en weigeren de deuren te sluiten. Meer zelfs, ze willen binnenkort een nieuwe vestiging openen.

De oprichting van de islamitische middelbare school stuit al jarenlang op verzet nadat een bestuurslid van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), de oprichters van dergelijke scholen, openlijk zijn sympathie had geuit voor terreurgroep Islamitische Staat. Toch kreeg de school een vergunning, maar ook daarna stopte de controverse niet. Zo weigert de school consequent elke vorm van onderwijsinspectie,  de reden daarvoor lijkt nu bekend.

Anti-westerse indoctrinatie

Nederlandse veiligheidsdiensten, meer bepaald de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding, heeft vorige week gewaarschuwd dat bestuursleden van de school nauwe banden hebben met terreurorganisaties en jihadisten. Daarnaast zouden er, zo klinkt in het rapport van AIVD, ook islamitische extremisten actief zijn in de school zelf, met als uitdrukkelijk doel de leerlingen te indoctrineren met anti-westerse gedachten.

Die islamfundamentalisten zouden uit zijn, zo staat te lezen, “op de indoctrinatie van jonge moslims met het oog op de confrontatie met de Nederlandse samenleving en de rekrutering van jongeren voor nieuwe conflicthaarden elders in de wereld”. Hun vormingsaanbod zou gericht zijn op verankering van de islam in de zielen van jongeren, met het plan om voet te krijgen in zo veel mogelijk steden in Nederland.

Binnenkort nieuwe vestiging?

In Nederland reageert men geschokt op de onthullingen, en wil men de islamitische school liefst zo snel mogelijk sluiten. Nederlandse wetten houden een dergelijke sluiting echter tegen, waardoor de school verder haar gang kan gaan. Ze lijken niet onder de indruk van het nieuws en denken er niet aan de deuren te sluiten. Meer zelfs, ze kondigen aan binnenkort een nieuwe vestiging te willen openen in Den Haag.

“Ik ben geen terrorist, en kan u verzekeren dat ik nooit iets buiten de wet heb gedaan”, reageert een bestuurslid. “Waar de informatie over terreurcontacten dan vandaan komt? Die vraag moet de AIVD maar beantwoorden. Wie stelt, moet bewijzen. Niet ik. Wel ben ik benieuwd naar de nazorg die de regering gaat geven als straks blijkt dat wij voor de driehonderdste keer gelijk krijgen. Hoe gaat de Staat deze bagger straks opruimen?”

(Lees meer onder de tweet.)

De school krijgt steun van ouders en sympathisanten, maar ook uit extremistische hoek. Controversieel en extremistisch prediker Fawaz Jneid heeft inmiddels zijn uitdrukkelijke steun uitgesproken voor de school, net als enkele andere islamisten zoals Fouad el Bouch en de bekeerde moslim Arnoud van Doorn, die voor de school zou fungeren als fondsenwerver vanuit Saoedi-Arabië.

België

Ook in ons land woedt het debat omtrent islamitische scholen. Inmiddels zijn er verschillende islamscholen in steden als Brussel en Charleroi, en komen er daar in de nabije toekomst naar alle waarschijnlijkheid nog bij. Initiatiefnemer daarvan is de controversiële Turkse Milli Görüs-beweging, dat banden heeft met de Turkse overheid. Zij zouden op die manier proberen invloed te vergaren.