Hoogopgeleiden – dat is de groep mensen waar zich het meeste ‘boomknuffelaars’ of milieubewuste individuen in bevinden -vervuilen het meest, zo blijkt uit een onderzoek van I&O Research en verslaggeving van De Telegraaf. Ook GroenLinks-kiezers vliegen flink wat af ondanks de daarbij horende druk op het klimaat, zo blijkt. Alleen liberale VVD- en D66-kiezers vliegen meer.

Wanneer er stemmen opgaan over klimaattaksen, luchtvaarttaksen, dieseltaksen en dergelijke meer, hoort men dit veelal uit de mond van hoogopgeleiden. Maar wat blijkt? Klimaatmaatregelen bij jezelf, zoals een dure warmtepomp aanschaffen, blijft veelal een brug te ver. Dat staat te lezen in onderzoek van I&O Research in opdracht van het Nederlandse ministerie van Binnenlands Bestuur.

Vooral bedrijven en de overheid, niet wijzelf moeten iets ondernemen voor het klimaat, vinden de meesten

Hoogopgeleiden, de demografische groep die het somberste is over het klimaat, douchen het langst, vliegen het meest en het verst en gebruiken ook het vaakst de wagen. Dit patroon is tevens te bemerken bij twintigers, die het langst douchen en zich dus minder aantrekken van negatieve klimaateffecten.

Om iets te doen aan de klimaatopwarming wordt vooral gekeken naar grote bedrijven en de overheid. “Ze verwachten minder effect van hun eigen gedrag en passen dat dan ook maar mondjesmaat aan”, zo illustreert onderzoeker Peter Kanne in De Telegraaf. Van de Nederlandse bevolking vindt maar liefst 59 procent dat eerst de grote bedrijven maar iets moeten dan aan de uitstootproblematiek vooraleer men zelf iets hoort te ondernemen.

Partijpolitieke voorkeur zegt iets over verbruik, maar niet bijzonder veel

Het onderzoek, dat 2.572 Nederlanders ondervroeg, ging ook verschillen na bij mensen die anders stemmen. GroenLinks-kiezers blijken niet radicaal milieubewuster te leven, al is er wel een verschil. Zij stoten tot 10-15% minder uit dan wie op CDA, PVV of 50 Plus stemt.

GroenLinks-kiezers rijden ook jaarlijks nog 10.000 kilometers straten en banen af. Toch is dat nog minder dan de 12.000 kilometer van CDA- en D66-kiezers. De VVD-kiezer rijdt dan weer het meest: 13.000 kilometer op jaarbasis. De aanhangers van de Partij voor de Dieren zouden daarentegen het minst rijden.