Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is weinig enthousiast over het gerechtelijke luik van zijn ‘war on drugs’. Dat zou immers te traag werken. Sinds enkele jaren voeren – vooral Marokkaanse – bendes een gewelddadige oorlog met elkaar in Antwerpen uit. Bomaanslagen en ‘drive-by-shootings’ zijn hierbij schering en inslag“Onze stedelijke ‘war on drugs’ verloopt goed, maar de gerechtelijke molen maalt langzaam, er zouden resultaten mogen komen”, zo klonk het maandagavond voor de camera van VTM.

De Wever zalft echter ook na het slaan. “Ik ga niet zeggen dat het parket niet werkt, die mensen verdienen een standbeeld.” De Wever denkt aan gebrek aan middelen als oorzaak. “Ik heb er federaal genoeg op aangedrongen om die diensten te versterken, voldoende slagkracht te geven, en wettelijk meer middelen te geven”, zo klinkt het in een reactie op wat lijkt als een verholen uithaal naar Justitieminister Koen Geens (CD&V). Nochtans was N-VA echter wel van 2014 tot en met 2018 de grootste partij in de federale meerderheid.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

 

De Wever over Mocro-oorlog: “Heel Antwerpen vraagt zich af wanneer men arrestaties gaat zien”

“Er wordt nu een beeld opgehangen dat het hier Sodom en Gomorra is”, vertelt De Wever nog. “Gewelddelicten binnen het [drugs]milieu zitten bij het gerecht en de federale politie, en dan vraagt heel Antwerpen zich af natuurlijk, na een aantal geweldincidenten, wanneer dat men arrestaties gaat zien.”

De Wever wuift ook de kritiek weg die de N-VA-burgemeester viseert omdat hij zich nog niet heeft vertoond in de geplaagde buurt rond Park Spoor Noord na de vele bom- en granaataanslagen. “Ik weet niet wie er iets aan heeft om meteen na zo’n incident met camera’s daar te verschijnen.” De Wever zou wel op een ‘buurtvergadering’ samen met de Antwerpse procureur des Konings de stand van zaken rond het onderzoek toelichten. Wanneer die vergadering zal plaatsvinden, is echter nog niet duidelijk.

Al jaren teistert een gewelddadige drugsoorlog Antwerpen. Eind 2017 bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Criminele bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren de lucratieve en clandestiene handel en proberen elkaar uit te schakelen door brutaal geweld met granaten en schietpartijen.

Lees ook: 

Antwerpen: Nieuwe dag, nieuwe autobom

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Antwerpen: De Wever treedt op na bommen en granaten

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE