Afgelopen week zijn in Mistral – een achtergestelde multiculturele wijk in de Franse stad Grenoble – meerdere nachten op rij rellen uitgebroken. De politie werd met stenen, vuurwerk en molotovcocktails bekogeld. Tientallen auto’s werden in brand gestoken. De rellen braken uit nadat Adam Soli (17) en Fatih Karakuss (19) verongelukten toen zij wegvluchtten van de politie.

De rellen begonnen na zaterdagavond, toen Adam Soli (17) en Fatih Karakuss (19) wegvluchtten van de politie. De twee zaten zonder helm op een gestolen scooter zonder nummerplaat. Tijdens de achtervolging knalden zij tegen een bus. Soli en Karakuss overleden ter plaatse.

Molotovcocktails

Het parket behandelt de zaak als een ongeval. Er wordt op gewezen dat Soli en Karakuss aan hoge snelheid door het rood en over het trottoir reden. Veel van de – voornamelijk allochtone – bewoners van de wijk vinden echter dat de politie verantwoordelijk is voor de dood van de twee.

In de drie daaropvolgende dagen werden er tientallen auto’s in brand gestoken door de relschoppers. Daarnaast schoot men met vuurwerk en gooide men met molotovcocktails naar de ordediensten. Op woensdag werd er een stille mars gehouden ter nagedachtenis van van Soli en Karakuss. Niet veel later barstte het geweld opnieuw los. Opnieuw werden auto’s in brand gestoken en opnieuw werd de politie bekogeld met stenen en molotovcocktails.

Regelmatig rellen in Frankrijk

In Franse multiculturele achtergestelde wijken breken regelmatig gewelddadige rellen uit na politieacties. Vorige week braken in dezelfde wijk in Grenoble onlusten uit nadat een man werd gearresteerd vanwege het bezitten van cannabis.

In juli van 2018 braken in Nantes nachtenlange rellen uit, nadat een man door de politie werd doodgeschoten toen hij zich verzette tijdens een arrestatie. In 2005 braken in heel Frankrijk rellen uit nadat twee zwarte tieners in Parijs werden geëlektrocuteerd toen ze zich verborgen hielden voor de politie.