Vandaag kreeg ‘Youth For Climate’, de beweging onder leiding van Anuna De Wever en Kyra Gantois, zo’n 3.900 betogers op de been in de Waalse universiteitsstad Louvain-la-Neuve. Eerdere edities, in Antwerpen en Brussel, klokten op respectievelijk 7.500 en 3.000 deelnemers af.

Welhaast traditioneel betogen duizenden scholieren iedere donderdag voor een ambitieuzer klimaatbeleid, iets wat ook de Wetstraat niet koud laat. Zo had N-VA-voorzitter Bart De Wever vorige week nog stevige kritiek op ‘Youth For Climate’. “Hun gebrek aan vooruitgangsoptimisme is niet oké. Ik begrijp de emotie van de jongeren, […] maar de toekomst ziet er beter uit dan het verleden. We hebben het beter dan ooit tevoren”klonk het. Gisteren, toen de klimaatmars in Kortrijk flopte met zo’n honderd deelnemers, tweette N-VA-kopstuk Theo Francken nog smalend “spijbelrust”.

Niet alleen scholieren

In Wallonië kreeg ‘Youth For Climate’ evenwel opnieuw meer deelnemers op de been. Zo betoogden volgens BELGA zo’n 3.900 personen. Niet enkel scholieren kwamen op straat. Ook studenten, gezinnen, onderzoekers en professoren namen deel aan de klimaatmars. Pascal van Ypersele, in het verleden vicevoorzitter van het IPCC, was een van de aanwezigen. In Antwerpen en Mechelen werden er eveneens acties georganiseerd door Youth for Climate. Zo raapten men in Mechelen zwerfvuil op en ging er in Antwerpen een debat door.

Dat ‘Youth For Climate’ steun krijgt van (medewerkers van) onderwijsinstellingen is niet uniek. Zo riep de Gentse Arteveldehogeschool, eind januari, op om aan een zondagse klimaatmars deel te nemen. “De hogeschool zet al verschillende jaren in op duurzaamheid. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties zijn in dit kader een belangrijke inspiratiebron”, reageerde directeur onderwijs – en studentenbeleid Imran Uddin tegenover SCEPTR. Over andere elementen – zoals de vraag of initiatieven met een eerder rechtse signatuur op eenzelfde promotie zouden kunnen rekenen – wenste de onderwijsinstelling geen verklaringen af te leggen.

Nu zondag 27 januari loopt Arteveldehogeschool opnieuw mee in de klimaatmars in Brussel! Zin om ons te vergezellen?…

Publiée par Arteveldehogeschool sur Mardi 22 janvier 2019