Marine Le Pen, voorzitster van het Rassemblement National (RN), wordt vervolgd vanwege het verspreiden van foto’s van folteringen van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Le Pen spreekt zelf van een “politieke vervolging”.

Marine Le Pen, voorzitster van het Rassemblement National (RN), werd in staat van beschuldiging gesteld vanwege het verspreiden van beelden van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Le Pen tweette de beelden in december 2015, niet lang nadat jihadisten van de terreurgroep 130 mensen hadden vermoord in Parijs. Gilbert Collad, een ander RN-lid, wordt ook vervolgd op basis van een soortgelijke aanklacht.

Maximumstraf van drie jaar cel

Le Pen deelde de beelden nadat een Franse journalist haar partij vergeleek met IS. Het gaat om foto’s van het onthoofde lichaam van de journalist James Foley, een gevangene die werd overreden door een tank en de Jordaanse piloot die levend werd verbrand. “Dit is Daesh!”, schreef Le Pen.

Het is aan een onderzoeksmagistraat om te beslissen of er een proces plaatsvindt. Op “het verspreiden van gewelddadige beelden die door kinderen gezien kunnen worden” staat een maximumstraf van drie jaar cel en een boete van 75.000 euro. Le Pen verloor eerder haar parlementaire onschendbaarheid naar aanleiding van de zaak.

“Politieke vervolging”

Eerder werd bericht dat Le Pen psychiatrische tests moest ondergaan in het kader van de zaak. Le Pen reageerde verontwaardigd en liet weten dat ze niet zal meewerken aan het onderzoek. Volgens de aanklagers ging het echter om een standaardprocedure.

Le Pen spreekt zelf van een “politieke vervolging”. “Ik wordt aangeklaagd vanwege het aan de kaak stellen van de horror van Daesh. In andere landen zou me dat een medaille opleveren”, klinkt het.

ADVERTENTIE