Sinds eind vorig jaar plaagt een hardnekkig computerprobleem één noodcentrale in Vlaams-Brabant. Wie in deze provincie een ambulance nodig heeft, mag hopen dat er die dag geen computerproblemen zijn. Er stierf al minstens één iemand nadat de ambulance meerdere minuten later kwam, zo weet Het Laatste Nieuws. Of de man gered zou zijn als de hulp er vroeger was, is niet met zekerheid te vertellen, maar zeker is dat de problemen de hulpverlening verhinderen.

In Vlaams-Brabant kampt één noodcentrale al maanden met computerproblemen. Het systeem crasht voortdurend en moet dan heropgestart worden. Maar in plaats dat dit het gevolg heeft dat mails niet verstuurd worden of agenda’s vastlopen – zoals bij andere bedrijven – zorgt dit probleem ervoor dat ambulances niet tijdig op hun bestemming raken. Ze worden laattijdig uitgestuurd en operatoren moeten ‘gokken’ welke ziekenwagen het dichtste in de buurt is van een incident. Het personeel maakt zich zorgen net als de vakbonden.

Verantwoordelijk bedrijf Astrid nv: “We willen ons verontschuldigen en werken aan een snelle oplossing”

Het Laatste Nieuws stelt weet te hebben van minstens twee feiten waardoor een falende computer de behandeling van een noodoproep in het honderd stuurde. Bij één van die gevallen overleed een man zelfs aan zijn hartaanval. Er valt echter wel niet met zekerheid te zeggen of een vroegtijdige ambulance hem wel had kunnen redden.

De digitale problemen duiken evenwel dagelijks op, zo stellen meerdere bronnen. Vakbond ACV bevestigt. De firma die verantwoordelijk is voor de software, nv ASTRID, excuseerde zich al voor de tekortkomingen,“want de werking van de noodcentrales behoort tot de meest essentiële diensten ter ondersteuning van de veiligheid en gezondheid van de bevolking. We willen ons verontschuldigen en werken aan een snelle oplossing”, zo staat in Het Laatste Nieuws. ASTRID deed in januari reeds een crisisoverleg met haar leveranciers. Eén van hen, het consortium Airbus-Proximus, werd reeds in gebreke gesteld in dit kader.

Eind maart zou het probleem moeten opgelost zijn. Eerder kwam de provincie meermaals in het nieuws omwille van Nederlandsonkundige ambulanciers of nooddiensten waardoor noodhulp aan Vlamingen in het gedrang kwam/komt.