De partij van de Franse president Emmanuel Macron zal zich na de EU-verkiezingen in mei niet aansluiten bij de liberale ALDE-fractie van oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld). Macron zocht aanvankelijk toenadering tot de liberalen. Aan die toenadering kwam een einde nadat Marine Le Pen (RN), de belangrijkste uitdager van Macron, erop wees dat ALDE geld had ontvangen van het Bayer-Monsanto conglomeraat. 

La République En Marche (LREM), de partij van de Franse president Emmanuel Macron, werd pas na de vorige EU-verkiezingen opgericht en heeft dus nog geen zetels in het Europees Parlement. Macron zocht echter de afgelopen maanden aanvankelijk toenadering tot de liberale ALDE-fractie, waarvan oud-premier van België Guy Verhofstadt (Open Vld) de voorzitter is.

Le Pen: “Lobby’s financieren ALDE”

Aan die toenaderingspogingen kwam de afgelopen abrupt een einde nadat Marine Le Pen (RN), de belangrijkste uitdager van Macron, erop wees dat ALDE geld had ontvangen van de Amerikaanse zaadfabrikant Monsanto, nu onderdeel van de Duitse chemiegroep Bayer. Zo staat op de website van ALDE te lezen dat Bayer 12.000 euro doneerde aan de fractie.

“Lobby’s financieren Europese politieke partijen en zij financieren ALDE, de partij van Emmanuel Macron in het Europees Parlement”, zei Le Pen. Monsanto krijgt in Frankrijk vaak kritiek van milieuactivisten en tegenstanders van genetische gemodificeerde gewassen. “Geen van onze Europese wetgevers zal in de volgende zittingsperiode deel uitmaken van een politieke groepering of Europese politieke beweging die dergelijke financiering tolereert”, zegt Stephane Sejourne, hoofd van de EU-verkiezingscampagne van Macron.

“Algemeen aanvaarde praktijk”

ALDE liet in een reactie weten dat het een einde zou maken aan de sponsoring van congressen door particuliere bedrijven. “De deelname van de particuliere sector werd gebruikt om een deel van onze congressen te financieren om meer mensen de mogelijkheid te geven deel te nemen”, zei Hans van Baalen (ALDE). “Helaas werd dit geïnterpreteerd als praktijken die als actieve politieke invloed hadden kunnen worden ervaren.” Ondanks die verklaring van ALDE blijft Macron bij zijn besluit.

Bayer bevestigde dat het al een aantal jaren congressen van ALDE sponsort. “Het is een wijdverbreide en algemeen aanvaarde praktijk die niet specifiek verbonden is met Bayer of ALDE”, zei een woordvoerster van Bayer. Europese politieke partijen mogen wettelijk donaties van 18.000 euro per jaar en per donor ontvangen.