Google, dat beschuldigd werd van loondiscriminatie jegens vrouwen, onderzocht onlangs of het vrouwen en minderheden onderbetaalt. Het bedrijf kwam echter tot de vaststelling dat het juist meer mannen dan vrouwen te weinig betaalde voor hetzelfde werk.

Google onderzocht de loon(on)gelijkheid van mannen en vrouwen in het bedrijf en kwam tot de merkwaardige vaststelling dat het meer mannen dan vrouwen onderbetaalde voor gelijkaardig werk. In 2018 ontdekte het bedrijf dat een groep van mannelijke programmeurs “minder netto-inkomsten kreeg dan vrouwen”. In reactie hierop betaalde de internetreus een extra 9,7 miljoen dollar aan salaris uit aan 10.677 werknemers, de meesten van hen waren mannen. Ter vergelijking: in 2017 gaf het bedrijf zo’n 270.000 dollar uit aan extra compensatie voor 228 onderbetaalde werknemers.

Loondiscriminatie van vrouwen

Volgens Google ging het rapport op basis van een statistische analyse “op zoek […] naar onverklaarbare verschillen in totale verloning (salaris, bonus en eigen vermogen) tussen demografische groepen”. Het onderzoek omvatte 91 procent van de werknemers van Google.

Het resultaat is des te opmerkelijker, omdat de loonanalyse werd uitgevoerd terwijl het bedrijf zich verdedigt tegen een rechtszaak die door drie voormalige vrouwelijke werkneemsters werd aangespannen. De ex-werkneemsters beschuldigen het bedrijf ervan dat zij systematisch minder betaald werden dan mannen voor hetzelfde werk. Google heeft steeds ontkend dat het vrouwen minder betaalt dan mannen.

In 2017 werd James Damore, een werknemer van Google, ontslagen na een interne memo waarin hij kritiek gaf op het diversiteitsprogramma van het bedrijf. Volgens Damore lag de oorzaak van het tekort aan vrouwen in hogere posities aan de biologische- en levensloopverschillen tussen mannen en vrouwen.