Ophef in Nederland. Tijdens een anti-racisme demonstratie in Amsterdam hebben verschillende betogers opgeroepen om Thierry Baudet (Forum voor Democratie) dood te schieten. Eerder vroeg een docent van de Universiteit Utrecht al “Volkert, waar ben je?”. De Nederlandse politie start een onderzoek. Dat meldt De Telegraaf.

Het rechtsconservatieve Forum voor Democratie van Thierry Baudet was de grote winnaar van de Nederlandse verkiezingen enkele dagen geleden. Die verkiezingsoverwinning lijkt een serieuze doorn in het oog te zijn van links-progressief Nederland. Zo schreef een docent aan de Universiteit Utrecht bijvoorbeeld “Volkert, waar ben je?” op Facebook, waarmee hij verwees naar de linkse activist Volkert van der Graaf die politicus Pim Fortuyn doodschoot.

“Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf”

Op de jaarlijkse anti-racisme demonstratie in Amsterdam stond Thierry Baudet, ondanks het feit dat hij zelf niet aanwezig was, opnieuw in het middelpunt van de belangstelling. Niet racisme, maar Thierry Baudet was hét gespreksonderwerp op de demonstratie, waar ook de partij GroenLinks mee betoogde. Er werden verschillende negatieve leuzen gescandeerd over de politicus, en sommigen gingen daarin wel heel erg ver.

Het Nederlandse medium UP! Network was aanwezig op de demonstratie en kon beelden maken van betogers die zelfs opriepen om Baudet dood te schieten. “Als je Thierry dood wilt schieten zeg dan paf”, klonk het onder meer. Andere betogers keken goedkeurend toe, maar wilden voor de camera niets zeggen om die doodsbedreigingen te verantwoorden. Eén betoger keurde de uitspraken af.

(Lees verder onder de video.)

De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben inmiddels laten weten dat ze op de hoogte zijn van de feiten en een onderzoek starten. “We hebben de beelden gezien die op het internet rondgaan en die zijn voor ons aanleiding om te kijken wat er precies gezegd wordt en wat daar de juridische status van is”, aldus politiewoordvoerder Marijke Stor aan De Telegraaf.