Vandaag stelde Open Vld twee nieuwe kandidaten voor: Veli Yüksel en Grete Remen. Het opmerkelijke? Zowel Yüksel (ex-CD&V) als Remen (ex-N-VA) komen van een andere partij. “Ik voelde mij de laatste tijd minder en minder thuis bij CD&V”, reageert de oud-christendemocraat tegenover VRT NWS. “Oprapertjes” en “een B-acteur”, reageert oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) schamper over de nieuwe blauwe aanwinsten.

Remen, tot voor kort Vlaams Parlementslid voor N-VA en CEO van voedingsbedrijf Damhert Nutrition, verklaarde begin dit jaar dat ze de politiek zou verlaten. De reden? N-VA deed te weinig voor de ondernemers. Vandaag evenwel raakte bekend dat ze alsnog, maar dan wel voor Open Vld, zal opkomen. Zo zal Remen bij de komende Kamerverkiezingen de opvolgerslijst trekken. “Ik ben als onderneemster in de politiek gestapt om de handen uit de mouwen te steken en op te komen voor een duurzame economie, om onze kmo’s en middenstand van hier de duw in de rug te geven die ze nodig hebben om te groeien”, klinkt het in een persbericht. “De economie van ons land doet het goed, maar we staan nog voor grote uitdagingen. Het werk is niet af.”

Op basis van die motieven zal Remen zich engageren voor Open Vld. “Een partij die”, zo stelt de ex-N-VA’ster, “haar verantwoordelijkheid niet ontloopt of ons land niet in onbestuurbaarheid wil storten”. “Dat is het laatste wat de mensen en ondernemingen nodig hebben. De stap naar Open Vld is logisch. Dit voelt als thuiskomen”, klinkt het. Remen neemt vandaag ontslag uit de N-VA-fractie en zal tot de verkiezingen van 26 mei als onafhankelijke zetelen in het Vlaams parlement.

Yüksel: “Ik voelde mij de laatste tijd minder en minder thuis bij CD&V”

Naast Remen konden de liberalen ook ex-christendemocraat Yüksel verleiden. De oud-VRT-journalist zal de vierde plaats op de Oost-Vlaamse Open Vld-Kamerlijst innemen. “Ik voelde mij de laatste tijd minder en minder thuis bij CD&V”, citeert VRT NWS het Kamerlid. Hoewel Yüksel naar eigen zeggen een positieve keuze maakte, lag hij al verschillende keren in de clinch met Gents CD&V-kopstuk Mieke Van Hecke. “Het is geen geheim dat onze politieke profielen niet helemaal gelijk liepen”, reageert Van Hecke tegenover VRT NWS. “Ik had wat men noemt een sociaal links profiel. Sociaal-economisch stond Veli aan de andere kant in het leggen van prioriteiten. In die zin zaten we in andere netwerken, maar dat hoefde niet te botsen”, klinkt het.

Yüksel kan, door de “open blik” van Open Vld, naar eigen zeggen “herademen”. “Ik wil ook volop de kaart trekken van een moderne economie die meegaat met haar tijd, waarin werknemers en zelfstandigen kunnen vooruit gaan. Ik ben er erg van overtuigd dat ons land op internationaal vlak een grotere rol moet durven spelen. Alleen door samenwerking kunnen we grote uitdagingen aanpakken. Ik vind me ook terug in de manier waarop Open Vld omgaat met diversiteit. Rechten en vrijheden voorop. Niet uw afkomst of stand maar uw toekomst telt”, klinkt het in een persmededeling. Yüksel neemt vandaag ontslag uit de CD&V-fracties in het parlement en de Gentse gemeenteraad. Hij zal als onafhankelijke zetelen tot de verkiezingen van 26 mei.