Het Brusselse assisenhof heeft jihadisten Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer veroordeeld tot gevangenisstraffen. Hoofdverdachte Nemmouche kreeg hierbij levenslang. Bendrer kreeg echter slechts 15 jaar celstraf en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 5 jaar, wegens verzachtende omstandigheden. Dat brengt VTM NIEUWS. Afgelopen donderdag werden beide mannen reeds schuldig verklaard wegens viervoudige moord met terroristisch karakter. Dit tijdens de aanslag tegen het Joods Museum op 24 mei 2014.

Het hof van assisen vond geen verzachtende omstandigheden voor islamist Nemmouche, die in 2014 in koele bloede 4 mensen doodschoot en achteraf alles ontkende. “De aanslag was niet alleen een aanval op de Joodse gemeenschap maar ook op de fundamenten van onze samenleving”, zo citeert VTM het oordeel. “Op onze democratie en onze waarden. Tijdens het hele onderzoek en het proces heeft hij enkel blijk gegeven van misprijzen tegenover het rechtssysteem, en heeft hij geprobeerd zich voor te doen als een slachtoffer van dat systeem, dat zogezegd niet eerlijk zou werken. Zijn houding betekent ook een gevaar voor de moslimgemeenschap.”

, z
Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

 

Verzwarende omstandigheden voor Nemmouche

Bij het bepalen van de strafmaat werd ook verzwarend rekening gehouden met de brutaliteit van het koelbloedige, dodelijke geweld. Ook het duidelijk antisemitisch karakter van de aanslag en de provocerende, manipulatieve houding van de aangeklaagde Nemmouche – die geen berouw toonde noch medeleven met de slachtoffers – werden vervat.

Bendrer kreeg wel verzachtende omstandigheden toegekend: Namelijk dat hij nog nooit een zwaar misdrijf had gepleegd en ‘het opgroeien in een moeilijke wijk in Marseille’. Dat Brendrer desalniettemin zware wapens leverde aan een islamist en hij geen volledige verklaring kon geven over zijn aandeel alsook het feit dat hij na de aanslag nog misdrijven pleegde, werden echter eveneens in beschouwing gebracht. Maar “hij is na zijn vrijlating […] niet verdergegaan op het pad van de radicalisering, en heeft empathie en mededogen getoond naar de slachtoffers. Dat bewijst een begin van inzicht in zijn daden en zijn verantwoordelijkheid.”

Afgelopen weken en maanden waren er ook aanwijzingen van sabotage tegen de correcte rechtsgang. Zo werd het dossier van Nemmouche eind januari gestolen uit het kantoor van advocaat Vincent Lurquin. En eerder die maand werd op klaarlichte dag de autopsieverslagen van de 22/03-aanslagen gestolen uit het kantoor van de wetsdokter, dat gewoon open stond. Even later bleek dat ook de autopsieverslagen van de slachtoffers van de aanslag op het Joods Museum vervat waren op de schijf.

Lees ook:

Nemmouche schuldig bevonden als aanslagpleger Joods Museum

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Dossier Nemmouche gestolen uit kantoor advocaat slachtoffer

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Nemmouche probeert andere gevangenen te radicaliseren

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken