Opmerkelijk verhaal uit Leuven. Daar worden de klassieke kleurpotloden ingeruild voor een ‘racismevrije kleurpotlodenset’. De reden? Kinderen zouden te vaak een lichtroze kleur gebruiken als huidskleur. “Dat is helemaal niet logisch, want huidskleur is meer dan één kleur”, klinkt het. Sp.a-schepen van onderwijs en diversiteit Lalynn Wadera, die de actie ondersteunde, is tevreden met de racismevrije potloden. 

Gisteren was Internationale Dag tegen Racisme. In het kader daarvan organiseerde het Leuvense onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM) een experiment, waaruit bleek dat kinderen steeds lichtroos gebruiken om huidskleur aan te geven. Racisme, vindt het onderwijsnetwerk.

Racismevrije potloden

Daarom ontwikkelde het onderwijsnetwerk, samen met schepen van onderwijs en diversiteit Lalynn Wadera (sp.a), een ‘racismevrije kleurpotlodenset’. Daarin zijn 7 verschillende huidskleuren te vinden. “Onze maatschappij wordt alsmaar diverser, maar toch slagen we er niet altijd in om die superdiversiteit te zien. Dat is helemaal niet logisch, want huidskleur is meer dan één kleur. De kleurpotlodenset is een creatieve oplossing die op een luchtige manier het diversiteitsgesprek op school aanwakkert”, aldus Lore Baeyens van SOM.

Schepen Lalynn Wadera toonde zich bijzonder tevreden met de racismevrije potloden. “Omgaan met diversiteit is een uitdaging als we van gelijke kansen ons hoogste doel willen maken. De verwachtingen in het onderwijs ten aanzien van kinderen met verschillende achtergronden zijn immers vaak uiteenlopend en hebben een impact op schoolprestaties van leerlingen. Tijd dus om te werken aan bewustwording en los te komen van veronderstellingen. Dat is exact wat we met de kleurpotlodenactie doen: mensen laten ervaren dat huidskleur niet alleen lichtroze is. Sterker nog, we tonen dat een tekening met meer kleuren mooier is.”

(Lees verder onder de tweet.)

Op sociale media kunnen de racismevrije potloden echter op veel kritiek rekenen. “Sp.a-schepen in Leuven, ze bewijzen elke dag hun dienst”, aldus een ironische Theo Francken.

Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert ontsteld op het nieuws. “Wat een complete onzin. Het moet écht niet zotter worden. Stop deze weg-met-ons-cultuur!”

ADVERTENTIE