De rechtsnationalistische Lega van Italiaans vicepremier Matteo Salvini heeft opnieuw een overwinning behaald. Dit maal won de centrumrechtse coalitie – waartoe de Lega behoort – in de zuidelijke regio Basilicata. Daarmee komt een eind aan 24 jaar links bestuur in de regio.

De centrumrechtse coalitie – waartoe de rechtsnationalistische Lega, Forza Italia van Silvio Berlusconi en Fratelli d’Italia behoren – werd de grootste in de zuidelijke regio Basilicata. De groep haalde zo’n 43% van de stemmen, 18% stemde daarbij op de Lega. Daarmee komt een eind aan 24 jaar links bestuur in de regio.

“Stemmen verdrievoudigd”

“In één jaar tijd heeft de Lega haar stemmen verdrievoudigd, ook een overwinning in Basilicata. Tot ziens aan links, en nu om Europa te veranderen”, tweette Lega-leider Matteo Salvini. Basilicata is de derde Italiaanse regio waar rechts het afgelopen jaar de verkiezingen heeft gewonnen. De verkiezingen waren ook een succes voor de partij van Silvio Berlusconi. De excentrieke voormalige premier hoopt nog altijd een politieke comeback te maken.

Voor de Vijfsterrenbeweging (M5S) was het resultaat slecht. De partij blijft weliswaar de grootste in Basilicata – met 20% procent van de stemmen – maar verliest meer dan de helft in vergelijking met de nationale verkiezingen van vorig jaar. De centrumlinkse coalitie eindigde tweede, de Partito Democratico behaalde 10% van de stemmen.

De M5S zit in een ongemakkelijke positie sinds zij met de Lega begonnen te regeren. De anti-establishmentpartij verliest sindsdien steeds aan populariteit, terwijl haar coalitiepartner er steevast op vooruitgaat.