Greta Thunberg (16), het klimaatmeisje uit Zweden die in haar land en daarbuiten allerlei klimaatspijbelprotesten in gang heeft getrokken, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dit in erkenning voor haar werk voor het klimaat. Drie Noorse parlementsleden van de Socialistische Linkse Partij hebben haar voorgedragen. Dat brengt het Noorse medium VG.

Het gaat hard voor Thunberg. Na maandenlange aandacht in de de wereldpers, een nominatie in TIME als een van de ‘Meest Invloedrijke Tieners van 2018’ en allerlei audiënties bij politici en wereldleiders, denkt men nu ook aan Thunberg voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ze werd genomineerd door enkele Noorse socialisten. “We hebben Greta genomineerd omdat de klimaatdreiging een van de belangrijkste oorzaken van oorlog en conflict kan zijn”, zo laat socialistisch parlementslid Freddy Andre Øvstegård optekenen in Noors medium VG.

Honoured and very grateful for this nomination ❤️

Publiée par Greta Thunberg sur Jeudi 14 mars 2019

“Greta Thunberg haar beweging is een belangrijke bijdrage aan de vrede”

“De grootse beweging die Greta in gang heeft gezet is een zeer belangrijke bijdrage aan de vrede”, zegt Øvstegård verder. “Daarnaast plaatst Greta de verantwoordelijkheid duidelijk bij volwassen politici en grote internationale bedrijven, bij een systeem dat winsten op korte termijn op onze wereld verhaalt. Dan zegt ze [terecht] ‘wat heeft het voor zin om naar school te gaan?’.”

In principe kan elk Noors parlementslid iemand nomineren voor de Nobelprijs. Ondertussen zijn er reeds 304 nominaties voor personen en organisaties geregistreerd. Via haar Facebookpagina liet Thunberg weten “vereerd en zeer dankbaar” te zijn voor de nominatie. De Facebookpost ging al snel viraal.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar de Congolese arts Denis Mukwege en Jezidi-activist Nadia Murad.