Dit weekend lanceerde Manu Claeys (actiegroep Straten-Generaal) in VRT-programma ‘Nachtwacht’ een pleidooi voor een ‘klimaatintendant’. Een dergelijke ambtenaar zou, naar analogie met Oosterweel-intendant Alexander D’Hooghe, ecologische actiegroepen en politiek kunnen verzoenen. Aanvankelijk reageerde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) positief. Zo zou een ‘intendant’ “zeker bekeken” kunnen worden. Vanmorgen in Radio 1-programma ‘De Ochtend’ klonkt het al ‘iets’ anders. “Hier is het een punt dat de verkozen politici daar verantwoordelijkheid in dragen en afrekenbaar zijn bij de publieke opinie”, stelde de Vlaamse regeringsleider.

Hangt het van Claeys af, dan moet de Vlaamse regering nog voor de verkiezingen van 26 mei een vacature uitschrijven voor een ‘klimaatintendant’ ofwel een ambtenaar die politiek en actiegroepen samenbrengt bij het toekomstige klimaatbeleid. Terwijl Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten het voorstel een positieve beoordeling gaf, schoten CD&V-kopstuk Kris Peeters (CD&V) en Vlaams parlementslid Bruno Tobback (Sp.a) het af. De reden? De politiek moet tot een oplossing komen.

Ook ‘senior writer’ bij De Morgen, Joël De Ceulaer, formuleerde bezwaren bij het voorstel van Claeys. “Neem het akkoord dat Claeys met de Oosterweel-actiegroepen heeft gesloten met de politiek: hoe is dat gegaan, welke deals zijn daar gemaakt en namens wie spraken die actiegroepen? Wie had hen verkozen of aangeduid? Claeys zit nu in de raad van bestuur van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). Opnieuw: namens wie? Met welk mandaat? Wie controleert hem? Of moeten we hem gewoon vertrouwen?”, klonk het.

Eerst wel, dan niet “aan de orde”

Opmerkelijk: hoewel uitgerekend de N-VA normaliter bij het ‘primaat van de politiek’ zweert, schaarde Bourgeois zich aanvankelijk achter een intendant. “We willen daarover praten met alle actiegroepen en betrokken sectoren, zoals we dat overigens ook de voorbije jaren gedaan hebben. Of een intendant daarbij kan helpen, kan zeker bekeken worden”, klonk het gisteren nog volgens De Tijd.

(Lees verder onder de tweet.)

Vanmorgen daarentegen verklaarde Bourgeois dat er deze legislatuur geen klimaatintendant zal komen. Daarnaast is er volgens hem ook een groot verschil met het Oosterweeldossier waar er “20 jaar blokkering en tegengestelde visies” heersten. “In het klimaatdebat heb je geen verschillende visies, ik kom nauwelijks mensen tegen die niet de strijd tegen de klimaatverandering willen aangaan. Dat is zo voor de Vlaamse overheid, voor onze energie, onze bouwsector en onze landbouw”, klonk het.

Hoewel er volgens Bourgeois “vroeg of laat misschien bepaalde bemiddelingen nodig zijn”, “is het een punt dat de verkozen politici daar verantwoordelijkheid in dragen en afrekenbaar zijn bij de publieke opinie”. “En die regering heeft gezegd open te staan voor nieuwe bijkomende voorstellen. Mochten daar ooit verregaande conflictsituaties uit groeien, dan kan je misschien overwegen om tot zo’n intendant te komen. Maar dat zie ik op dit ogenblik niet”, liet Bourgeois tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’ optekenen.

Lees meer:

Bourgeois: “Confederalisme is de enige weg vooruit”