Zondagavond bezetten – onder het motto ‘We are done asking nicely‘ – enkele honderden klimaatactivisten de neutrale zone voor het federaal parlement. Hun doel? De Kamerleden onder druk zetten om de grondwet te wijzigen en zodoende een bindende klimaatwet tot stand te brengen. De activisten zijn van plan om tot dinsdag, wanneer de Kamerleden de incorporatie van klimaatdoelstellingen in de grondwet bespreken, actief te blijven. “Respect existence or expect resistance”, reageert Youth For Climate-gezicht Anuna De Wever tegenover Het Nieuwsblad.

Hoewel ‘Youth For Climate’ week na week minder scholieren op de been krijgt, blijven Anuna De Wever en Kyra Gantois samen met organisaties zoals Greenpeace, Act For Climate Justice, Extinction Rebellion en politieke partijen zoals de PVDA het klimaat op de kaart zetten. Zo bezetten ze sinds zondagavond 18 uur de Wetstraat. Het doel? Via burgerlijke ongehoorzaamheid een grondwetswijziging afdwingen. “Ze staan op het punt die te begraven. Tot dinsdagavond kunnen ze nog van gedacht veranderen”, citeert Het Laatste Nieuws een van de actievoerders.

Wij bezetten de Wetstraat, omdat onze politici de klimaatwet blokkeren”, laat Dave Van Meel (Greenpeace) tegenover Het Nieuwsblad optekenen. De politici weigeren volgens hem “nog steeds te luisteren naar de honderdduizenden burgers die al maanden op straat komen”. Momenteel is er volgens Van Meel sprake van een “niet te missen momentum”. “Wanneer het parlement ontbindt begin april, kan artikel 7bis niet meer herzien worden tot ten minste 2024”, klinkt het.

Aanvankelijk wouden de actievoerders de komende twee nachten in het park doorbrengen maar dit werd door de politie verboden. Ook de neutrale zone voor het parlement, waar betogingen in principe verboden zijn, moesten de actievoerders verlaten. Van de politie mochten ze zo’n honderd meter verder hun protest voortzetten zonder risico op arrestatie. Toch begon de situatie langzamerhand te escaleren wat de politie tot enkele arrestaties noopte.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Dinsdagochtend moet het gebeuren”

Vanuit rechtse hoek werd er niet al te positief op bezetting van de Wetstraat gereageerd. “Bezetting Wetstraat voor een klimaatwet die nauwelijks concrete maatregelen bevat, en waarvan niet duidelijk is wie de factuur zal moeten betalen. Hoe helpt ons dat vooruit?”, stelde oud-minister van Financiën Johan Van Overtveldt‏ (N-VA) op Twitter. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken sprak dan weer zijn ongeloof uit. “Dit is neutrale zone. Eenieder die daar actievoert wordt normaal asap opgepakt. Maar niet de bende van Anuna… Beeld je eens in dat de Anti-Marrakesh betogers dit hadden gedaan?”, klonk het.

“Al elf weken lang negeren rechtse politici krachtig signaal van jongeren voor een ambitieus klimaatbeleid. Vandaag voeren klimaatactivisten, middenveld en vakbonden ultieme actie om klimaatwet mogelijk te maken”, klinkt het dan weer bij de radicaal-linkse PVDA waarvan verschillende militanten present tekenden. Ook actrice Francesca Vanthielen was aanwezig. “Ja, die grondwetsherziening is nodig om überhaupt een klimaatwet die naam waardig gestemd te krijgen. Dinsdagochtend moet het gebeuren…of stemmen alle parlementariërs zoals hun voorzitter het hen opdraagt?”, aldus de actrice.