De kijkcijfers van MSNBC en presentatrice Rachel Maddow kregen afgelopen week een flinke knauw. Maddow was de afgelopen jaren een van de belangrijkste televisiegezichten die ervan overtuigd waren dat er een samenzwering bestond tussen Rusland en de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). Maar zelfs nadat Trump vorige week werd vrijgepleit, zette Maddow door met haar narratief. Dat lijkt haar niet in dank te worden afgenomen. Dat brengt persbureau AP.

MSNBC-presentatrice Rachel Maddow was de laatste jaren vast kijkvoer voor diegenen die ervan overtuigd waren dat er een samenzwering bestond tussen Rusland en de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). In haar programma wijdde Maddow grote delen van de zendtijd aan uiteenzettingen van de vermeende Russische inmenging en manipulatie van Trump en zijn entourage.

‘Trump-manie’

Veel andere Amerikaanse media – zoals CNN en The New York Times – deden gretig mee met het Rusland-narratief, maar ging enkele zender ging zo hard (in de mist) als MSNBC. De ‘Trump-manie’ legde Maddow aanvankelijk geen windeieren. Haar programma werd een echt kijkcijferkanon. Zodra het gerucht circuleerde dat speciaal aanklager Robert Mueller zijn onderzoek bijna voltooid had, bouwde het programma van Maddow op naar de ontknoping waarin de ondergang van Trump aangekondigd zou worden.

Maar uiteindelijk liep de verhoopte finale uit op een sisser. De Amerikaanse minister van Jusititie William Barr (Rep.) kondigde eerder deze maand aan dat Mueller geen samenzwering tussen Rusland en Trump had ontdekt. Desondanks zetten Maddow en haar zender daarop vrolijk verder met hun pogingen een link tussen Rusland en Trump te ontdekken.

Kijkcijfers Maddow kelderen

De meeste recente kijkcijfers doen echter blijken dat MSNBC wordt afgestraft voor de berichtgeving. Maddow’s kijkcijfers daalden maandag met 19 procent naar 2,5 miljoen. Dinsdag daalden de cijfers verder naar 2,3 miljoen. Ook CNN kreeg zware klappen.

De kijkcijfers van het rechtse Fox News, de grootste concurrent van MSNBC, schoten daarentegen omhoog. Op dezelfde maandag dat de kijkcijfers van Maddow kelderden, schoten die van haar concurrent bij Fox, Sean Hannity, met 32 procent omhoog naar vier miljoen. Ook Tucker Carlson en Laura Ingraham, twee andere Fox News-gezichten, haalden goede kijkcijfers.