De Duitse journalist Billy Six (actief bij het conservatieve weekblad Junge Freiheit) is vrijgelaten. Hij verbleef 119 dagen in een Venezolaanse gevangenis na te worden opgepakt in november. “We zijn blij dat de zaak Billy Six na intense inspanningen een positieve ontwikkeling heeft gekend”, liet het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week weten. Volgens het rechtsconservatieve media-outlet Voice of Europe was het echter door bemiddeling vanwege de Russische ambassade dat Six finaal werd vrijgelaten.

“We zijn blij dat de zaak Billy Six na intense inspanningen een positieve ontwikkeling heeft gekend”, zo citeert Der Spiegel het Duitse ministerie Buitenlandse Zaken. Volgens dat ministerie zorgde de Duitse ambassade in Caracas “voor consulaire diensten vanaf het moment van [Six’] detentie tot zijn vertrek vanuit de luchthaven Maiquetía Simón Bolívar.” Maar volgens Voice of Europe en de familie van Six was de hulp van de Duitse ambassade nauwelijks tastbaar en was het pas via bemiddeling vanwege de Russische overheid dat er schot in de zaak kwam.

Six werd op 17 november opgepakt nadat hij een veiligheidsbuffer overschreed tijdens een rally van de autocratische president Nicolas Maduro. Hij werd in geïsoleerde opsluiting gehouden op verdenking van spionage en rebellie. Hij werd streng bewaakt, kon geen contact onderhouden met andere gedetineerden en kon zich nauwelijks wassen of (medisch) verzorgen.

Ouders Billy Six trokken naar AfD en Russische overheid

Volgens de ouders van de journalist – Ute en Edward Six – ondernam de Duitse overheid hierna amper iets om de vrijlating van hun zoon te bespoedigen. De Duitse ambassade liet Six in 119 dagen slechts drie maal bezoeken door een medewerker. “Eigenlijk lieten ze weten dat ze niets zouden doen voor Billy en dat ze zouden aanvaarden dat de beschuldigingen valide zouden zijn – gewoon omdat ze Billy’s politieke overtuiging niet leuk vinden.”

De ouders wijzen op de geheel andere houding van de Duitse regering toen Billy werd gearresteerd in 2013 in Syrië. De toenmalige Duitse Buitenlandminister Guido Westerwelle (FDP), destijds lid van een centrumrechtse regering, zou toen wel heel wat hebben doen bewegen. De ouders protesteerden daarom elke dag in maart nabij het ministerie van Buitenlandse Zaken nadat hun zoon zonder advocaat was aangehouden voor 100 dagen.

Uiteindelijk zou het koppel zich wenden tot de rechtse oppositiepartij AfD. Via Petr Bystron, een Duits parlementslid voor de AfD van Tsjechische origine en coördinator binnen de parlementaire commissie voor Buitenlandse Zaken, werd er contact gezocht met de Russische overheid, met wie AfD amicale banden onderhoudt. Uiteindelijk zou na een interventie vanwege Russische Buitenlandminister Sergei Lavrov Six snel worden vrijgelaten. “Het duurde amper drie dagen [voor Lavrov] om Six te laten vrijlaten, wat toont dat de Duitse overheid gewoon niets probeerde.”

Duits journalist opgesloten, Duitse ambassadeur uitgezet