De voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans (N-VA), is regelmatig kritisch ten aanzien van zijn eigen partij. Zo stoort hij zich aan de focus op migratie, de harde lijn ten aanzien van migranten en de ‘blauwe opportunisten‘. Ook partijgenoten krijgen regelmatig naar hun voeten, zo ook voormalig VRT-schermgezicht en huidig gecoöpteerd senator Jan Becaus (N-VA). “Dit lege kopje hier heeft méér uitstraling dan Jan Becaus, klonk het

Toen huidig Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), Becaus als senator naar voren schoof, moest hij niet op de steun van Peumans rekenen. “Ik hoor ook onze partijvoorzitter nog zeggen hoe belangrijk Becaus wel was omdat zijn senatorschap de N-VA extra uitstraling zou geven. Dit lege kopje hier heeft méér uitstraling dan Jan Becaus”, citeert Knack de voorzitter van het Vlaams Parlement. Peumans zag liever Huub Broers in de senaat. “Huub heeft zijn hele leven gegeven aan Voeren en de zaak van de Vlamingen”, klonk het. De voormalige VRT-journalist deed daarentegen – althans volgens Peumans – niets. “Heeft Becaus ooit een afdeling geleid? Heeft hij ooit een conflict helpen oplossen? Doet Becaus iets, behalve vergaderingen bijwonen in de Senaat? Daarvoor strijkt hij zijn centen op”, aldus Peumans.

“Het zegt alles over de ware aard van de heer Peumans”

Hoewel Peumans van Becaus nog steeds “razend” mag zijn, haalt hij aan dat zijn kandidatuur meteen een ruime meerderheid kreeg. “Ik twijfel niet aan de verdiensten van Huub Broers. Mocht ik geweten hebben wie er allemaal kandidaat was voor de functie, had ik zelfs nooit gekandideerd”, stelt hij in een lezersbrief aan Knack. “Uiteraard had ik nooit een partijafdeling geleid, noch een partijconflict helpen oplossen; ik was geen lid van N-VA en had geen enkele binding met die partij. Peumans kan mij dus moeilijk verwijten dat ik de partijraad geen palmares kon voorleggen”, klinkt het.

Daarnaast heeft Becaus, in tegenstelling tot Peumans, naar eigen zeggen nog geen enkele commissievergadering of plenaire vergadering gemist. “Over wat ik in de commissie institutionele zaken al dan niet verricht, moet Peumans zijn mond houden, want hij zit niet in die commissie. En wat mijn verdiensten voor de Vlaamse gemeenschap betreft, heb ik een gerust geweten. Zowel in het onderwijs als bij de openbare omroep kan ik een onberispelijke staat van dienst voorleggen”, stipt hij in Knack aan.

De uithaal van Peumans zegt volgens Becaus “alles over de ware aard van de heer Peumans dat hij zijn afscheid van de politiek te baat neemt om mensen die hem nooit iets in de weg hebben gelegd op een dergelijke laaghartige wijze aan te vallen”.

Lees meer:

Peumans: “Het communautaire is helemaal losgelaten”