Volgens CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement, Peter Van Rompuy, hebben de socialisten een akkoord met de N-VA over een zogenaamde Bourgondische coalitie op Vlaams niveau. “Bart (De Wever, n.v.d.r.) heeft een deal met de socialisten gesloten in Antwerpen. Punt”, reageert voormalig Binnenlandminister en kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA) in Het Laatste Nieuws

Gisteren was Van Rompuy duidelijk tegenover Knack: er bestaat “een geheim akkoord […] om de Antwerpse coalitie van paars-geel in Vlaanderen uit te rollen”. “De socialisten zeggen het ons zelfs onomwonden”. “De Wever heeft ook al gezegd dat hij er ‘geen probleem’ mee zou hebben om een Vlaamse regering met de socialisten te vormen. In hun houding tegenover het steunmechanisme voor de gascentrales zie je eveneens dat er toenadering is tussen N-VA en SP.A. Rechts koppelt zich dus aan links. Ook groen wil blijkbaar graag een groen-blauwe as”, klonk het bij Van Rompuy.

Daarnaast verwees De Wever in de aanloop naar de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen regelmatig naar het bovenlokale niveau. “Een shift in het Antwerpse bestuur zal ook Vlaams en federaal misschien wel gevolgen hebben. Misschien niet onmiddellijk, maar zeker binnen zes maanden”, klonk het.

Samenwerking met Groen? ‘Eerst zotternijen laten vallen’

‘Onjuist’, klinkt het bij kandidaat-premier Jambon. “Bart heeft een deal met de socialisten gesloten in Antwerpen. Punt”, reageert hij tegenover Het Laatste Nieuws. “Veel andere opties had hij ook niet. Centrumrechts was te krap en de groenen wilden hun verantwoordelijkheid niet nemen”, stelt de N-VA’er.

Een Vlaamse regering met Groen wijst Jambon evenwel niet van de hand. De partij van Meyrem Almaci moet dan wel – volgens de N-VA’er – “enorm veel water bij haar wijn [doen] en afstand [nemen] van al die zotternijen zoals vermogensbelastingen”.

“Rolverdeling ligt vast”

In plaats van te kandideren voor het Vlaams minister-presidentschap was De Wever naar eigen zeggen liever in ‘zijn’ Antwerpen gebleven. Het probleem? Geert Bourgeois wou, zo is algemeen geweten, nog één legislatuur de Vlaamse regering leiden. Enkel voor De Wever zou de geboren West-Vlaming een stap opzij willen zetten. Het compromis? De N-VA-voorzitter himself verhuisde naar de Vlaamse lijst, Jan Jambon werd ‘kandidaat-premier’ en Bourgeois werd Europees lijsttrekker.

Dat De Wever alsnog in Antwerpen blijft en Jambon voor het minister-presidentschap gaat, sluit de laatstgenoemde uit. “De rolverdeling ligt vast en ze is de logica zelve. Wat voor een signaal zouden we gegeven hebben als de federale vicepremier op een Vlaamse lijst was gaan staan? Dan had iedereen gezegd dat N-VA het federale niveau opgaf. Dat is niet het geval. Verre van zelfs”, stelt Jambon tegenover Het Laatste Nieuws.