Honderdduizenden tegenstanders van de Brexit hebben deze zaterdag betoogd in de straten van Londen. Dat meldt Reuters. Nu de crisis in het Verenigd Koninkrijk compleet lijkt met een nakende Brexit waarover het onzekerheid troef is, eisen de manifestanten een nieuw referendum over de uitstap uit de Europese Unie.

Na drie jaar aan onderhandelingen en discussie is het lot van het Verenigd Koninkrijk nog steeds niet bezegeld. Of en vooral hoe het land uit de Europese Unie zal stappen blijft – een week voor de oorspronkelijke deadline – nog steeds een vraagteken. Als het aan de betogers ligt die vandaag op straat kwamen in de hoofdstad, blijft het VK gewoon bij de Unie. Met spandoeken als “De beste deal is geen Brexit” en “We vragen een volksstemming” trokken honderdduizenden ‘remainers’ door Londen.

De organisatoren spraken van een opkomst van meer dan een miljoen mensen. Als dit aantal klopt, zou het de grootste anti-Brexitbetoging ooit zijn, en de grootste betoging in het VK sinds die tegen de oorlog in Irak van 2003. De autoriteiten gaven echter zelf geen aantallen vrij. Een reeks politici, waaronder ook conservatieven van premier Theresa Mays eigen partij, spraken de menigte toe aan Parliament Square. Ondertussen vergaarde een petitie om de Brexit af te gelasten al meer dan 4 miljoen stemmen op drie dagen tijd.

De manier waarop het Brexitproces tot nu toe verlopen is, was voor een aantal mensen een beslissende factor om te komen betogen vandaag. “Ik zou er anders over denken als dit een goed beheerd proces was en de overheid zinnige beslissingen nam”, klonk het bij Gareth Rae (59) uit Bristol. “Maar het is totale chaos.”

Brexitchaos

Over slechts enkele dagen zou het VK normaliter uit de Europese Unie stappen. Maar het exitverdrag is nog steeds niet door het parlement geraakt. Halverwege januari stemde het Britse Lagerhuis het akkoord dat premier May met de EU sloot immers overtuigend weg. Premier May heeft sindsdien geprobeerd om zowel het parlement te overtuigen van de noodzaak van de deal als om de onderhandelingen met de EU verder te zetten. Maar op beide vlakken was er lange tijd bitter weinig vooruitgang te bespeuren.

Op het nippertje kon May een week geleden dan toch nog een nieuw akkoord sluiten met de EU, dat weliswaar grotendeels gelijk gebleven was, maar niettemin toch een aantal toegevingen bevatte. Maar ook dat akkoord kon het parlement niet bekoren. May vroeg daarom de EU om uitstel. En ze kreeg het ook, maar enkel tot 22 mei en op voorwaarde dat het Britse parlement het ‘echtscheidingsakkoord’ van May volgende week goedkeurt. Gebeurt dat echter echter niet, dan krijgt het VK nog tot 12 april de tijd om de exit voor te bereiden.

‘Backstop’

Maar wat is eigenlijk de reden voor de afwijzing van het akkoord door de wetgevers? Vooral de zogenaamde Noord-Ierse ‘backstop’ is vele Brexiteers een doorn in het oog. Die voorziet in een soort douane-unie tussen Noord-Ierland en de EU als laatste redmiddel om een harde grens op het Ierse eiland te vermijden. Critici menen dat dit het nut van de Brexit zou ondermijnen, aangezien het VK in dat geval heel wat EU-regelgeving moet blijven naleven. Bovendien blijven de Britten onder de rechtspraak van het Europees Hof vallen, en dit alles zonder inspraak. Ten slotte zou het ‘Ulster’ losweken uit de rest van het Koninkrijk, wat voor velen onaanvaardbaar is.