Alle speculatie of vroeger aangekondigde plannen mogen de vuilbak in. ‘Renegade’-Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters, die in 2016 met slaande deuren uit de N-VA stapten, stoppen na de verkiezingen met de politiek. Dat zeggen ze nu ondubbelzinnig in een interview met Knack. “Helaas, het is voorbij.”

Eerder vorig jaar communiceerden het Kamerduo Vuye en Wouters nog dat ze met een eigen partij in mei 2019 naar de kiezer zouden trekken. Dit zou een Vlaams-nationalistische, maar ook “sociale” formatie worden. Hoe sociaal die partij dan moest worden, is nog maar de vraag echter, want in Knack onthult Vuye dat er gesprekken waren met de rechtsliberale dwarsligger Jean-Marie Dedecker, iemand die bekend staat als rabiate voorstander van een kleine staat en dus ook minder sociale uitgaves. Maar die gesprekken sprongen finaal af: Dedecker koos voor een onafhankelijke plaats op de N-VA-Kamerlijst in West-Vlaanderen. En dus begroeven Vuye en Wouters ook hun plannen. “Ik ben er zeker van dat wij met een lijst rond hem los over de kiesdrempel zouden gaan.”

Vuye: “Je denkt toch niet dat Dedecker gaat zorgen voor stemmen om een zoveelste debatfiche-papegaai van de N-VA te laten verkiezen?”

Hoe de politieke toekomst van Hendrik Vuye en Veerle Wouters er moest uitzien na mei 2019 was al een hele poos voer voor debat. In mei vorig jaar communiceerden de twee nog dat ze met een eigen partij naar de kiezer zouden trekken. Maar er werden blijkbaar ook andere pistes verkend, zoals een kiesalliantie met het Vlaams Belang, onder de naam ‘VB-Vuye&Wouters’. “Wij wilden eventueel meestappen als het VB met een nieuwe partijnaam en een nieuwe inhoud zou komen”, zo geeft Wouters mee aan Knack. Idealiter zou er dan “een Forza Flandria [tot standkomen] met iedereen erbij: wij, Jean-Marie, het VB, nog een paar figuren met naam uit de Vlaamse rechterzijde en gewezen VB’ers zoals Frank Vanhecke.”

Maar volgens Wouters wilde het Vlaams Belang niet mee in bad springen. “Zij maakten van meet af aan duidelijk dat ze Jean-Marie er niet bij wilden.” Vuye overwoog hierna een lijst mét Dedecker en zónder Vlaams Belang. Die lijst zou dan ‘Gezond Verstand’ geheten hebben, met “Recht voor de vuist” als baseline. “Ik ben er zeker van dat wij met een lijst rond hem los over de kiesdrempel zouden gaan”, zo speculeert Vuye. Want er is een “enorme ontevredenheid over de prestaties van de N-VA. De volgende verkiezingen zullen niet gaan over koopkracht, migratie of het klimaat. Wél over het wantrouwen in de politiek.”

Dat Dedecker dan toch voor N-VA koos, kwam als een “donderslag bij heldere hemel” voor het Vlaams-nationale duo. “De N-VA is onze gesprekken voor een samenwerking te weten gekomen. Daarop is Theo Francken naar Jean-Marie Dedecker gestuurd om hem te overhalen. Hij is daar beginnen te janken en heeft Jean-Marie overgehaald”, zo vertelt Vuye enigszins wrang. De professor/parlementair ziet die samenwerking ook niet goed aflopen. “Jean-Marie en de N-VA, dat past als een tang op een varken. Je kunt je toch niet voorstellen dat hij, als kampioen van de vrije meningsuiting, zal zorgen voor de stemmen om een zoveelste debatfiche-papegaai voor de N-VA te helpen verkiezen?”