Afgelopen jaar werd in ons land voor 1 miljard aan leeflonen uitgekeerd. Daarvan ging maar liefst de helft naar niet-Belgen, schrijft Het Laatste Nieuws. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas opvroeg bij federaal minister van Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR).

Wie niet kan rondkomen en niet reeds een werkloosheidsuitkering ontvangt, kan bij het OCMW terecht voor een leefloon. In 2018 werden zo voor 990 miljoen aan leeflonen uitgekeerd aan personen zonder toereikende bestaansmiddelen. Dat is een absoluut record. Opmerkelijk daarbij is dat 440 van die 990 miljoen ging naar mensen die niet eens de Belgische nationaliteit hebben.

De proportie aan uitbetalingen van het leefloon aan vreemdelingen stijgt jaar na jaar en bereikt zo opnieuw een hoogtepunt. In 2012 ging het nog over een derde van het volledige budget, nu is het bijna de helft. Ten opzichte van de regeerperiode Di Rupo valt er een stijging te noteren van 105 procent. In vier jaar tijd keerde de regering-Michel 1,4 miljard euro uit aan niet-Europeanen, meer dan dubbel zoveel als de regering-Di Rupo.

Barbara Pas van Vlaams Belang trekt aan de alarmbel: “Open grenzen en een open sociale zekerheid zijn onverenigbaar”, klinkt het. “We moeten ophouden met Sinterklaas te spelen voor de hele wereld. Doen we dat niet, dan gaat ons sociaal bijstandssysteem onvermijdelijk naar de haaien. De eerste slachtoffers daarvan zullen onze eigen behoeftigen zijn.”