In Gistel werd dinsdag omstreeks 08u00 de brandweer opgeroepen wegens meldingen van een brand. Er was een grote rookpluim te zien boven een varkensstal. Er werden allerlei brandweerdiensten uitgezonden – van Gistel, Middelkerke, Leke, Koekelare en Torhout. Maar eens gearriveerd troffen de brandweerlieden geen dode varkens aan, maar minstens 2.400 cannabisplantjes. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Dinsdagochtend werd een cannabisplantage ontdekt op wat normaliter een varkensboerderij hoorde te zijn. De boer, zijn vrouw én hun zoon werden opgepakt.

‘Eigen kweek’: Boerenfamilie raakte aan lagerwal en ging over tot cannabisproductie

“De branddeskundige en het labo werden gevorderd om de omstandigheden te onderzoeken”, luidt het bij het parket in Het Laatste Nieuws. “Over het onderzoek kunnen we niets kwijt. Wat we wel kunnen meegeven, is dat het om 2.400 plantjes gaat.” De boer R.D., zijn echtgenote F.J. en zijn zoon N.D. werden ter plaatse geboeid en meegenomen in een combi. Het is mogelijk dat nieuwe arrestaties volgen.

In het dorp gaan al langer geruchten in het rond. “Het zou me niet verbazen dat de landbouwer straks wordt meegenomen met de combi”, zo zei een buurtbewoner nog voor de drugsontdekking via HLN. “Hoewel er geen varkens in de stal zitten, staan daar dag en nacht generatoren te draaien. Bovendien rijden geregeld, sinds een jaar of vijf eigenlijk, voertuigen met Nederlandse nummerplaat van en naar het erf.”

Het gezin van boer R.D. maakte de afgelopen jaren heel wat miserie mee. R.D. zelf raakte een been kwijt tijdens een ongeluk met een pikdorser en werd ook deels verbrand in een ander ongeluk. Zijn vrouw werd dan weer ernstig en terugkerend ziek. Het gezin stapelde schulden op omwille van alle (medische) facturen waarna zoon N.D. – een landbouwer en slager uit Moere – de boerderij overkocht. Sinds een poos stonden er weer nieuwe machines op de boerderij en werden schulden – niet officiële facturen – betaald met grote pakken van briefjes van 10 EUR. Mogelijk ging het om drugsgeld.