Een Gentse burgerbeweging heeft bij de stad Gent een motie ingediend die vraagt om geen huiszoekingen meer uit te voeren bij mensen die illegalen onderdak geven. In 2017 werd een federaal wetsontwerp ingediend om dergelijke huiszoekingen toe te laten, wat volgens de burgerbeweging afschrikwekkend werkt. “Ik heb de indruk dat sommigen niet langer vluchtelingen durven op te vangen”, klinkt het aan Het Nieuwsblad

De problematiek van de zogenaamde transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen naar Groot-Brittannië) sleept al jaren aan in ons land. Momenteel zouden er in België ruim 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde regio’s voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen, zoals zwaar geweld, talrijke diefstallen en aanrandingen.

Solidariteit met illegalen strafbaar?

Toch is er ook heel wat begrip voor de illegalen, zo blijkt. Het Burgerplatform bijvoorbeeld organiseert een systeem van opvang voor de illegalen. Vrijwilligers kunnen zich opgeven om hen onderdak te bieden. In 2017 werd echter een federaal wetsontwerp ingediend dat de politie toestemming geeft om huiszoekingen uit te voeren bij mensen die illegalen onderdak geven. Dit omdat het systeem illegaliteit zou aanmoedigen.

Een serieuze streep door de rekening van het Burgerplatform. Nadat het wetsontwerp ingediend werd, besloten veel mensen zich terug te trekken uit het systeem en geen onderdak meer aan te bieden. “Dat ontwerp heeft schrik gezaaid en onrust teweeggebracht bij de opvang­gezinnen”, aldus Anima Eliano van het Burgerplatform Gent aan Het Nieuwsblad. “Ik heb de indruk dat sommigen niet langer vluchtelingen durven op te vangen. Het ontwerp is gelukkig nog geen wet geworden, maar wij weten niet wat ermee zal gebeuren na de verkiezingen.”

Daarom willen ze niet wachten om actie te ondernemen, en proberen ze nu op lokaal niveau om de huiszoekingen zeker niet toe te laten. Ze verzamelden 2.299 handtekeningen en dienden daarmee een motie in bij de stad Gent. “Dat wetsontwerp is een duidelijke poging om solidariteit met vluchtelingen te criminaliseren”, aldus Eliano. “Wij vragen dat een sociaalvoelende stad als Gent zich daar principieel tegen uitspreekt.”

Bij aanvang van de gemeenteraad van 25 maart het Burgerplatform een kwartier de tijd om de gemeenteraadsleden te overtuigen van hun voorstel. De initiatiefnemers kondigden ook al aan dat ze voor de gemeenteraad een protestactie zullen houden voor het stadhuis.

ADVERTENTIE