In de Franse hoofdstad betoogden ‘gele hesjes‘ deze zaterdag voor de 18e keer op rij. Dat ging deze keer opnieuw gepaard met flink wat geweld. Onruststokers onder de betogers bekogelden de ordediensten met stenen. Die moesten op hun beurt het waterkanon en traangas inzetten. Heel wat winkels zijn geplunderd en verschillende gebouwen werden in brand gestoken, waaronder een bank. Elf mensen raakten daarbij gewond en een moeder met haar kind moesten gered worden door de brandweer. Dat schrijven VRT NWS en HLN.

De ‘gele hesjes‘ zijn al sinds het najaar van 2018 een fenomeen bij onze zuiderburen. Dit weekend betoogden ontevreden burgers al voor de 18e keer op rij tegen het socio-economisch beleid van de Franse president Emmanuel Macron. In vergelijking met de afgelopen weken was de betoging van vandaag echter grootschaliger. Het was dan ook precies vier maanden geleden dat de beweging voor het eerst op straat kwam en de organisatoren riepen op om voor de gelegenheid massaal te betogen. Nochtans telde men aanvankelijk slechts 7.000 à 8.000 manifestanten. Maar dat aantal liep uiteindelijk op tot 14.500, waarvan 10.000 in Parijs, drie keer meer dan het weekend ervoor.

Opnieuw geweld in de hoofdstad

Maar de betoging van deze zaterdag was vooral ook gewelddadiger. Onder de manifestanten bevonden zich talrijke onruststokers, in het zwart gekleed en met bivakmuts op. Zij bekogelden de politie met stenen en andere projectielen. Die zette daarop het waterkanon en traangas in. Betogers staken vuren aan op straat en versperden de weg met al wat ze maar konden vinden: straatmeubilair, hekken, brommers…

Rond de middag werd de sfeer nog grimmiger en moesten ook verschillende luxewinkels langs de Champs-Élysées eraan geloven. Ruiten werden ingeslagen, etalages geplunderd en geparkeerde voertuigen in brand gestoken. En daar bleef het niet bij. Ook de luifel van het bekende restaurant Le Fouquet ging in vlammen op. Na de middag zette men zelfs een bankfiliaal in vuur en vlam. Daarbij raakten elf mensen gewond, waaronder twee brandweerlui. Men kon op het nippertje een moeder met haar kindje redden van de tweede verdieping van het brandende gebouw. Doden vielen er gelukkig niet. In totaal werden meer dan 120 mensen opgepakt.

Scherpe reacties uit regeringshoek

Verschillende leden van de Franse regering haalden zwaar uit naar het geweld in Parijs vandaag. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner liet op Twitter verstaan dat hij de daders niet als “manifestanten of raddraaiers” ziet, maar als “moordenaars”. Eerder op de dag had hij het over 1.500 “bijzonder gewelddadige” betogers. Ook de Franse premier Édouard Philippe schoot met scherp. Voor hem is dit “onaanvaardbaar”. Op Twitter had hij het over “plunderaars, brandstichters en criminelen”.