Uit het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller blijkt dat er geen samenzwering was tussen de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) en Rusland. Trump spreekt zelf van een “totale en volledige vrijspraak”.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr (Rep.) gaf op zondagavond een samenvatting vrij van het langverwachte verslag van speciaal aanklager Robert Mueller. Daaruit blijkt dat de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) niet heeft samengespannen met Rusland. Het rapport was het hoogtepunt van twee jaar onderzoek. Hoewel verschillende medewerkers van de Trump-campagne werden vervolgd en gevangengezet, was er geen sprake van een samenzwering met Rusland.

“Geen samenzwering met Rusland”

“De speciale aanklager kwam tot de vaststelling dat geen enkele Amerikaanse persoon of functionaris van de Trump-campagne samenspande of bewust coördineerde met Rusland”, klinkt het in de samenvatting van Barr. Over de vraag of de rechtsgang werd belemmerd zegt het rapport: “Hoewel dit rapport niet tot de conclusie komt dat de president een misdaad heeft begaan, spreekt het hem ook niet vrij.”

 “Er was geen collusie met Rusland. Er was geen sprake van obstructie”, zei Trump in een reactie. “Het was een volledige en totale vrijspraak. Het is jammer dat ons land hier doorheen moest. Om eerlijk te zijn, het is jammer dat uw president dit heeft moeten doorstaan. Voordat ik zelfs maar verkozen was, begon het al illegaal.”

Democraten blijven aandringen op volledige vrijgave van rapport

Democraten blijven aandringen op volledige toegang tot het verslag van Mueller. Zo stellen voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi (Dem.) en Democratisch fractieleider in de Senaat Chuck Schumer dat de verklaring van Trump, dat hij “volledig vrijgesproken” is, “niet met enige graad van geloofwaardigheid” moet worden opgevat.

Het narratief van de vermeende ‘Russische samenzwering’ – lange tijd de ‘Heilige Graal’ van de Democraten en aanverwante media – blijkt niets meer dan een luchtkasteel te zijn. Sinds 2016 werd het narratief onaflatend opgevoerd door Democraten, Clinton en haar campagneteam en Amerikaanse media zoals CNN, The New York Times en The Washington Post.

Het onderzoek begon in mei 2017, enkele maanden nadat Trump aan zijn presidentschap begon. Het nam in totaal 675 dagen in beslag, bijna twee jaar dus. In totaal kostte het hele onderzoek meer dan 15 miljoen dollar.