Er staan geen nieuwe aanklachten in het rapport dat speciaal aanklager Robert Mueller gisteren inleverde bij minister van Justitie William Barr (Rep.). Mueller onderzocht of president Donald Trump (Rep.) of zijn campagneteam hebben samengespannen met Rusland. Alles lijkt er dus op te wijzen dat Mueller geen bewijs heeft gevonden van een samenzwering tussen het campagneteam van Trump en Rusland.

Speciaal aanklager Robert Mueller leverde het verslag over zijn Rusland- onderzoek vrijdagavond in bij de Amerikaanse minister van Justitie William Barr (Rep.). Mueller werkte twee jaar aan het onderzoek en onderzocht daarbij drie vragen. Namelijk of Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, of president Donald Trump (Rep.) of zijn campagneteam hebben samengespannen met Rusland en of de rechtsgang werd belemmerd door Trump of zijn campagneteam.

Geen nieuwe aanklachten

Voorlopig is de inhoud alleen nog bekend bij medewerkers van het ministerie van Justitie. Ook het Witte Huis is nog niet op de hoogte gebracht van de precieze inhoud. Vandaag zouden de belangrijkste bevindingen uit het verslag openbaar gemaakt worden. Zowel Democraten als Republikeinen dringen aan op een snelle publicatie.

Wat wel bekend is is dat er geen nieuwe aanklachten in het rapport staan. Dat deelde het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijwel meteen mee. Alles lijkt er dus op te wijzen dat Mueller geen bewijs heeft gevonden van een samenzwering tussen het campagneteam van Trump en Rusland. Daarmee lijkt de president dus gelijk te krijgen. Trump noemde het onderzoek steeds een totaal onnodige heksenjacht.

Dat betekent dus dat er geen vervolging wordt ingesteld tegen zoon Donald Trump Junior en schoonzoon Jared Kushner. Beiden hadden in 2016 een ontmoeting in Trump Tower met een Russische advocaat die belastende informatie zou hebben over Hillary Clinton (Dem.). Het lijkt er dus op dat Mueller ook daar geen strafbare feiten heeft vastgesteld.

Russische samenzwering blijkt luchtkasteel

Het is niet uitgesloten dat het rapport andere onregelmatigheden of louche praktijken door Trump en zijn team aan het licht brengt. Wel lijkt alles erop te wijzen dat het narratief van de vermeende ‘Russische samenzwering’ – lange tijd de ‘Heilige Graal’ van de Democraten en aanverwante media – niets meer dan een luchtkasteel blijkt te zijn.

Sinds 2016 werd het narratief onaflatend opgevoerd door Democraten, Clinton en haar campagneteam en Amerikaanse media zoals CNN, The New York Times en The Washington Post.