In het Duitse Hamburg heeft een kleuterschool ouders verboden om hun kinderen als indiaan te laten verkleden tijdens carnaval. Dat meldt de Hamburger Morgenpost. De school verwijst naar een artikel van het Duitse ministerie van Familiezaken, dat een dergelijke verkleding “respectloos” noemt omdat het zou verwijzen naar de kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika.

Een tijdje geleden publiceerde het Duitse ministerie van Familiezaken een artikel met richtlijnen voor verkleedevenementen zoals carnaval. Daarbij lag de nadruk op verkleedkleren die eigenlijk niet meer gebruikt zouden mogen worden omdat ze stereotypen zijn van andere bevolkingsgroepen. Ook het populaire carnavalskostuum van de indianen moet daarom voor de bijl.

“Respectloos”

“Het begrip indiaan werd de toenmalige bevolking tijdens de kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika opgelegd en is dus geassocieerd met de brutale vernietiging van deze groep mensen”, zo staat te lezen. “Zowel toen als nu worden de groepen en stammen die onder de indianen vallen gekenmerkt door een veelvoud van onderscheidende gebruiken, talen en kostuums.” Daarom zou het “respectloos” zijn om je te verkleden als een stereotiepe indiaan met schmink en veren.

Een kleuterschool in de Duitse stad Hamburg volgt die richtlijnen heel nauwgezet op en heeft sinds dit jaar het indianenkostuum verboden. Naast het indianenkostuum zijn ook bijvoorbeeld verkleden als sjeik of Aziaat verboden. “We besteden op school veel aandacht aan een cultureel sensibele, niet-discriminerende en vooroordelenbewuste opvoeding”, schreef de school in een brief aan de ouders.

(Lees verder onder het Facebookbericht.)

Het verbod van de school stuit op veel kritiek. “Politiek correcte waanzin”, klinkt het onder meer op sociale media. Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken uitte zijn ongenoegen. “Alles moet eraan”, stelt Van Grieken op Facebook.