De chaos rond de brexit deint uit in het VK. Geen enkele van de 8 alternatieven die werden op tafel gelegd kon woensdagavond een meerderheid vinden in het ‘House of Commons’, het belangrijkste onderdeel van het Britse parlement. Volgens de Britse regering versterken de resultaten echter de mening van de premier dat haar deal “de beste optie” is, aldus brexit-staatssecretaris Stephen Barclay (Con.) via BBC. In een laatste wanhoopspoging had premier Theresa May (Con.) nog beloofd dat als het parlement haar deal stemde, ze vrijwillig zou opstappen.

Het Brits parlement heeft opnieuw geen consensus gevonden, ondanks een belofte van Premier May aan haar partijleden dat ze zou opstappen eens men haar brexitplan zou goedkeuren. De belofte zorgde er wel voor dat heel wat Conservatieve parlementsleden hun steun gaven, maar de rechtse en staatsnationalistische DUP uit Ulster bleef zich kanten tegen de deal. De andere alternatieven, die het dus evenzeer niet haalden, gingen van een douane-unie met de EU tot een EVA-lidmaatschap.

Uitslagen: Douane-unie haalde het bijna

Een douane-unie, hetgeen betekent dat er vrije handel zou zijn én een gemeenschappelijk extern handelsbeleid, kon het meeste steun vinden met onder meer de hulp van vijf Conservatieve ministers: Mark Field, Stephen Hammond, Margot James, Anne Milton and Rory Stewart. De volledige uitslagen in het parlement lieten zich als volgt optekenen door de BBC.

  • Een referendum ter bevestiging van May-deal – Pro: 268 | Contra: 295.
  • Douane-unie – Pro: 264 | Contra: 272.
  • Het brexitplan van Labour (dit plan behoudt de Interne Markt en heeft ook aandacht voor arbeidsrechten) – Pro: 237 | Contra: 307.
  • Interne Markt 2.0 (ruwweg deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte zoals Noorwegen, maar mét een douane-unie) – Pro: 188 | Contra: 283.
  • Het intrekken van artikel 50 (brexit opgeven) – Pro: 184 | Contra: 293.
  • Brexit zonder deal op 12 april – Pro: 160 | Contra: 400.
  • Malthouse plan B (met een langere transitie en hervorming van de ‘backstop’) – Pro: 139 | Contra: 422.
  • Lidmaatschap van EVA en EER – Pro: 65 | Contra: 377.

John Bercow (Onafhankelijk), de voorzitter van het Lagerhuis, liet na afloop duidelijk weten dat premier May haar deal niet opnieuw voor een derde maal ongewijzigd kan voorleggen in het parlement. “Het moet een duidelijk verschillende deal zijn.” Bercow gaf gisteren aan nog niet te weten waarover het Lagerhuis vandaag nog zal debatteren.

Wat is het probleem met de deal van May? Wel, de zogenaamde ‘backstop’

Het meest controversiële onderdeel van het akkoord is de ‘backstop’ (een soort van ‘noodbeschutting’) die voorziet in een douane-unie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU om grenscontroles tussen Noord-Ierland en Ierland te vermijden. Deze voorziening treedt in gang als er geen onderscheiden handelsakkoord wordt gemaakt op een later tijdstip. Critici zeggen dat dit het hele nut van de Brexit zou ondermijnen omdat er geen tijdslimiet is aan in het ‘noodnet’ blijven hangen.

Het gevolg van deze ‘backstop’ is dat het VK in dat geval alle EU-regelgeving inzake sociale wetgeving, productnormen, belastingen, enzoverder moet blijven naleven. Bovendien blijven de Britten dan vallen onder de rechtspraak van het Europees Hof. Dit alles zonder te kunnen participeren in de totstandkoming van EU-wetgeving.

Lees ook:

Brexit-warboel: EU geeft VK uitstel tot minstens 12 april

Nieuwe nederlaag voor May: Brexit-deal alweer afgeschoten