FvD van Baudet behaalt monsterzege en wordt grootste in Nederland

0
2751

De Nederlandse politiek beleeft een aardverschuiving. Het nationaal-conservatieve Forum voor Democratie (FvD) wordt na de verkiezingen voor de Provinciale Staten in één klap de grootste partij van Nederland. De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verliezen hun meerderheid in de Eerste Kamer.

Uit de eerste exitpolls bleek al een enorme winst voor het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Nu 93 procent van de stemmen geteld is, lijkt de partij de grootste van Nederland te worden. De nieuwkomer komt de Nederlandse Eerste Kamer binnen met twaalf zetels. Dat zijn evenveel zetels als de liberale regeringspartij VVD van premier Mark Rutte. De VVD zakt zelf van dertien naar twaalf zetels.

FvD nieuwe sterke kracht op rechts

De andere regeringspartijen verliezen fors en behalen geen meerderheid meer in de Nederlandse senaat. De christendemocratische CDA en het links-liberale D66 zitten in de hoek waar de klappen vallen. De CDA zakt van twaalf naar negen zetels, D66 van tien naar zes. Enkel de ChristenUnie gaat erop vooruit en wint één zetel. De sociaal-christelijke partij lijkt nu op vier zetels uit te komen. De regeringscoalitie valt van 38 naar 31 zetels.

De PVV van Geert Wilders behoort tot de grote verliezers van gisteren. De PVV krijgt zware klappen en zakt van negen naar vijf zetels. Alles lijkt erop te wijzen dat die kiezers naar de FvD zijn overgestapt. Ook de verliezen van de VVD en de CDA lijken naar de FvD te gaan. Vanuit het niets wordt de partij van Baudet de nieuwe sterke kracht op rechts.

Aan de linkerzijde van het politieke spectrum lijkt GroenLinks de grote winnaar te worden. De groenen stijgen in de Nederlandse Eerste Kamer van vier naar negen zetels. Ook de Partij voor de Dieren wint een zetels en heeft er nu drie in de Eerste Kamer. De sociaaldemocratische PvdA zet haar jarenlange neergang verder en zakt van acht naar zeven zetels. Ook de radicaal-linkse SP krijgt zware klappen en zakt van negen naar vier zetels.

De gepensioneerdenpartij 50Plus en de calvinistische SGP behouden beiden hun twee zetels. Daarnaast was het uitkijken naar allochtonenpartij DENK. Het lijkt erop dat die partij onder de eigen verwachtingen presteert en geen zetel behaalt.

“FvD langer negeren, dat lukt je nooit”

In zijn overwinningstoespraak haalde Baudet uit naar de “arrogantie en stupiditeit” van premier Rutte. Volgens de FvD-voorzitter komt de overwinning van zijn partij “net op tijd om de bedreigde beschaving in Nederland te redden” en “het land weer van ons te maken en een eind te maken aan het tijdperk van morele, politieke en culturele capitulatie”. “Wij sturen een boodschap aan Mark Rutte: FvD langer negeren, dat lukt je nooit”, klinkt het.

Het worden moeilijke dagen voor Rutte. Hij moet nu op zoek naar een nieuwe werkbare meerderheid in de Eerste Kamer. Mogelijk is hij aangewezen op gedoogsteun van GroenLinks, de PvdA of de SGP. Het blijft echter de vraag of er ook een samenwerking met FvD inzit.

Net als in België was het klimaat een van de grote thema’s van de verkiezingen. Daarvan getuigt niet alleen de winst van GroenLinks, maar ook die van de FvD. Baudet verzette zich steeds tegen de nieuwe Nederlandse klimaatwet, die miljarden zal kosten en waarschijnlijk een achteruitgang zal betekenen voor de koopkracht van de gemiddelde Nederlander.