In Frankrijk voeren cipiers actie tegen radicalisering en jihadisme binnen de gevangenismuren. Zo’n 20 gevangenissen werden op woensdag geblokkeerd door de protesterende cipiers. De actie is een gevolg van een incident op dinsdag, waarbij een geradicaliseerde gevangene twee cipiers verwondde met een mes.

In heel Frankrijk voeren cipiers actie tegen het gevaar dat zij naar eigen zeggen lopen door geradicaliseerde gevangenen. Zo’n 20 gevangenissen werden op woensdag geblokkeerd door de protesterende gevangenisbewakers. Er werden barricades opgeworpen voor de ingangen. Aan personeel en bezoekers werd de toegang ontzegd.

Terreur in gevangenissen

De actie is een gevolg van een incident op dinsdag in de hypermoderne zwaarbeveiligde gevangenis van Condé-sur-Sarthe. Michael Chiolo – een gevangene die zich tot de islam bekeerde en radicaliseerde – heeft toen twee cipiers ernstig verwond met een mes. Chiolo en zijn vriendin hadden zich verschanst in de bezoekersafdeling van de gevangenis. Uiteindelijk werden beiden neergeschoten door de politie. De vrouw overleed aan haar verwondingen.

Tijdens zijn aanval zou Chiolo “Allahoe Akbar” geroepen hebben. Men vermoedt dat de vriendin van Chiolo het mes had binnengesmokkeld. “Er bestaat geen twijfel over de terroristische aard van deze aanval”, zei de Franse minister van Justitie Nicole Belloubet (LREM).

Onvrede sleept al langer aan

Chiolo zat een straf van 30 jaar uit naar aanleiding van een moord op een 89-jarige man. In de gevangenis werd hij veroordeeld tot een extra jaar cel nadat hij aan medegevangenen had gevraagd om de terreuraanslag in Parijs “na te doen”. Hoewel hij geïdentificeerd was als ‘extremist’, zat Chiolo niet in de zwaarbeveiligde vleugel voor geradicaliseerden.

Het gevangenispersoneel in Frankrijk protesteert al langer voor betere arbeidsvoorwaarden. In januari van 2018 was er bovendien al wekenlang protest nadat een bewaker werd aangevallen door een jihadist. Deskundigen en vakbonden slaan al langer alarm over de verspreiding van moslimextremisme in Franse gevangenissen

ADVERTENTIE