Farid ‘le fou’ Bamouhammad is overleden. Dat schrijft VRT NWS. Zijn naasten meldden het nieuws van zijn dood aan Belga en de Franstalige omroep RTBF. Bamouhammad was één van de beruchtste gevangenen in ons land. Hij stond erom bekend onhandelbaar te zijn. Hij overleed op 51-jarige leeftijd aan kanker in het Sint-Elisabethziekenhuis te Ukkel. Hieronder een overzicht van zijn criminele levensloop, inclusief de pijnlijke blunders van Justitie in de omgang met de man.

Farid Bamouhammad, beter bekend als Farid ‘le fou’, was een Fransman van Algerijnse afkomst. Men veroordeelde hem in 1997 in ons land tot 13 jaar gevangenis voor moord en poging tot moord. Twee jaar later, in 2000, kwam hij echter al vrij, in afwachting van zijn uitzetting naar Frankrijk. Terwijl hij op vrije voeten was, gijzelde hij zijn schoonfamilie in Drogenbos. Dat leverde hem een veroordeling op tot vijf jaar cel.

Farid Le fou kende geen stoppen

Maar zijn strafblad houdt daar niet op. Tijdens een dag penitentiair verlof in 2005 gijzelde hij zijn vroegere schoonmoeder en schoonzus in een appartement in Brussel, dichtbij de Grote Markt. Daar hield hij ook een tijd zijn dochter en een ander kind vast. Voor die feiten werd hij wederom veroordeeld in 2007, deze keer tot tien jaar cel.

De man zat zijn straffen uit in verschillende gevangenissen. Iedere keer veroorzaakte hij een een hoop onrust bij de cipiers, waardoor men hem regelmatig in afzondering moest plaatsen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2015 daarover dat de Belgische staat hem een schadevergoeding van 42.000 euro verschuldigd was. Want tijdens zijn gevangenschap zou hij volgens het hof niet de juiste behandeling gekregen hebben.

In 2014 werd Bamouhammad tijdelijk uit de gevangenis vrijgelaten om medische redenen en verbleef hij in het ziekenhuis. Niet lang daarna mocht hij daar beschikken. ‘Le fou’ was zo vier maanden lang opnieuw op vrije voeten, iets waar Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) niet mee opgezet was en een einde aan wou maken. Op verzoek van zijn advocaten trok hij in april 2015 terug naar de gevangenis. Daar werd hij afgelopen week opnieuw vrijgelaten wegens ziekte, waarna hij overgebracht werd naar het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel. Daar overleed hij aan de gevolgen van kanker.