Internetgigant Facebook heeft aangekondigd dat het meningen die ‘blank nationalisme’ “loven, ondersteunen of vertegenwoordigen” wil verbannen op zowel het sociale medium van Facebook zelf als dat van Instagram, dat behoort tot hetzelfde bedrijf. Dat kondigt het bedrijf aan via een persmededeling en brengt onder meer BBC. De aankondiging komt er nadat linkse kritiek het bedrijf van Mark Zuckerberg viseerde omdat Brenton Tarrantde aanslagpleger die 50 moslims in Nieuw-Zeeland om het leven bracht – zijn misdaad live op Facebook uitzond. 

Facebooks gebruikersvoorwaarden zullen verder worden verstrengd. De internetgigant had al langer een verbodbeleid ten aanzien van racisme, maar liet weten dat het ‘content’ dat niet sensu stricto racistisch is, maar bijvoorbeeld oproept tot het oprichten van blanke etnostaten, voorheen bewust toeliet. Vanaf volgende week komt hier echter verandering in.

Facebook start vanaf volgende week met censuur tegen ‘blank nationalisme’

Het bedrijf van Zuckerberg liet tot nu toe blank nationalisme toe als een aanvaardbare meningsuiting gelijkaardig met “dingen als ‘American pride’ en Baskisch separatisme; belangrijke onderdelen van mensen hun identiteit”. Die stance kwam echter onder vuur te liggen nadat anti-moslimterrorist Brenton Tarrant tientallen gelovigen ombracht in een moskee in Christchurch (Nieuw-Zeeland) eerder deze maand. Tarrant zond zijn misdrijf live uit via Facebook.

Foto: Facebook. Ingesloten bij de persmedeling is een voorbeeld van hoe mensen zullen worden omgeleid wanneer men zoekt naar extreemrechtse termen zoals 'Heil Hitler'.
Foto: Facebook. Ingesloten bij de persmedeling is een voorbeeld van hoe mensen zullen worden omgeleid wanneer men zoekt naar extreemrechtse termen zoals ‘Heil Hitler’.

In nasleep van de aanslag in Christchurch riepen allerlei opiniemakers en zelfs wereldleiders op tot het verstrengen van gebruikersvoorwaarden op sociale media. Extremistische boodschappen moesten strenger verhinderd worden, zo zei onder meer de premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern (Labour). Sociale media zijn immers ook “de uitgever, niet enkel de postbode”, luidde het.

Facebook heeft die boodschap nu ter harte genomen. “Vandaag kondigen we een ban aan op het loven, steunen en vertegenwoordigen van blank nationalisme en blank separatisme op Facebook en Instagram”, zo luidt het in een persmededeling op de website van de internetgigant. “Dit gaan we beginnen afdwingen vanaf volgende week. Het is duidelijk dat deze concepten diep verbonden zijn aan georganiseerde haatgroepen en geen plaats dienen te hebben op onze [media].” Mensen die zoektermen ingeven die gerelateerd zijn aan ‘blanke suprematie’ zouden ook worden doorverbonden met ‘Life After Hate’, een ngo die rechtsextremisme bekampt.