Het Europees Parlement heeft op dinsdag de controversiële auteursrechtrichtlijn aangenomen. De EU-lidstaten moeten de richtlijn nu nog goedkeuren, daarna hebben zij twee jaar de tijd om het in nationale wetgeving om te zetten. Volgens de voorstanders van de richtlijn zullen de regels ervoor zorgen dat artiesten, auteurs en journalisten betaald worden voor hun werk. Volgens tegenstanders zou de wet echter de vrijheid van meningsuiting beperken, tot censuur leiden en online creativiteit belemmeren. Van de Vlaamse Europarlementariërs stemden enkel Vlaams Belang en N-VA tegen. 

De auteursrechtrichtlijn van Axel Voss (EVP) werd goedgekeurd met 348 stemmen voor en 274 stemmen tegen. De wetten op het auteursrecht zijn voor het laatst gewijzigd in 2001. Er waren verschillende herzieningen nodig om de huidige wetgeving in haar definitieve vorm te krijgen. De EU-lidstaten moeten de richtlijn nu nog goedkeuren, daarna hebben zij twee jaar de tijd om het in nationale wetgeving om te zetten.

Belemmering van vrije meningsuiting en creativiteit

Technologiebedrijven zouden onder de nieuwe regels verantwoordelijk gehouden worden voor materiaal dat zonder auteursrechtelijke toestemming op hun platformen wordt geplaatst. Volgens de voorstanders van de richtlijn zullen de regels ervoor zorgen dat artiesten, auteurs en journalisten betaald worden voor hun werk.

Volgens tegenstanders zou de wet echter de vrijheid van meningsuiting beperken, tot censuur leiden en online creativiteit belemmeren. door het dwingen van websites om uploadfilters te installeren. De artikels die voor het meeste controverse zorgen zijn ‘artikel 11’ en ‘artikel 13’.

‘Artikel 11’ stelt dat onder meer zoekmachines moeten betalen voor het gebruik van links naar nieuwssites, een soort ‘link-taks’ dus. ‘Artikel 13’ stelt grotere technologiebedrijven verantwoordelijk voor materiaal dat zonder auteursrechtlicentie wordt geplaatst. Dit betekent dat zij filters op ‘content’ moeten toepassen voordat deze wordt geüpload.

Zo stemden Belgische Europarlementariërs

Van de Nederlandstalige Europarlementsleden stemden enkel de Vlaams-nationalisten tegen het wetsvoorstel. Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Mark Demesmaeker (N-VA), Ralph Packet (N-VA), Helga Stevens (N-VA) en Anneleen Van Bossuyt (N-VA) stemden tegen. Vreemd genoeg leek de N-VA op sociale media te insinueren dat enkel zij tegen stemden.

Alle andere Vlaamse Europarlementariërs stemden voor. Het gaat daarbij om Ivo Belet (CD&V), Tom Vandenkendelaere (CD&V), Bart Staes (Groen) die tegen zijn fractie in stemde, Kathleen Van Brempt (sp.a), Hilde Vautmans (Open Vld), Guy Verhofstadt (Open Vld) en Lieve Wierinck (Open Vld).

Philippe Lamberts van Ecolo was het enige Franstalige Europarlementslid dat tegenstemde. Alle andere Franstalige Europarlementariërs stemden voor de richtlijn. Het gaat daarbij om Marie Arena (PS), Hugues Bayet (PS), Marc Tarabella (PS), Gérard Deprez (MR), Louis Michel (MR), Frédérique Ries (MR) en Claude Rolin (cdH). Ook het Duitstalige Europarlementslid Pascal Arimont (CSP) stemde voor.