Tijdens een campagnebijeenkomst toonde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) beelden van de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Daarnaast verwees hij ook naar passages in het manifest van de dader, waarin Turken expliciet geviseerd worden. 

In zijn manifest spreekt de dader van de aanslag in Christchurch onder meer rechtstreeks “de Turken” aan. Zo schrijft Brenton Tarrant dat Turken geen plaats hebben in Europa en dat zij aan de Anatolische zijde van de Bosporus thuishoren. Ook dreigt hij ermee Istanboel – of “Constantinopel” zoals Tarrant het schrijft – te heroveren voor het christendom. Bovendien kwam aan het licht dat de dader in 2016 twee keer het land bezocht.

Dader “viseerde Turkije”

Op een verkiezingsbijeenkomst verwees de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) naar die passages in het manifest. Daarnaast toonde hij ook beelden van de schietpartij aan zijn achterban op een groot scherm.

“Wij willen geen conflict tussen het kruis en de halve maan zien [conflict tussen christenen en moslims nvdr]. maar als u er zo nieuwsgierig naar bent, kunnen we doen wat nodig is, we zeggen het duidelijk”, zei Erdogan. “De kwaadaardige persoon die 49 broers en zussen heeft gedood, zegt dat we aan de Anatolische kant kunnen blijven, maar niet aan de Europese kant. Wie denk je dat je bent?”

De dader riep in zijn manifest daarnaast op om figuren zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU), de Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour) en Erdogan te vermoorden. De schutter “viseerde” volgens Erdogan “ons land, onze natie en mijzelf”. De Turkse president wil naar eigen zeggen dat westerse landen meer doen om islamofobie aan te pakken.

Lees ook:

Anti-islamitische aanslag in Nieuw-Zeeland: Reeds 49 doden

Hoe men blind het script van de dader van Christchurch volgt

Moslimlanden zien “islamofobie” in het westen als oorzaak aanslag